Jerry Fielding

  • születési név: Joshua Itzhak Feldman
  • feltűnik még: Gerald Feldman
  • született: 1922. június 17. Pittsburgh, Egyesült Államok
  • elhunyt: 1980. február 17.
    Toronto, Kanada
  • iskola: Carnegie Mellon School of Music
Megosztás:

Jerry Fielding

„Nem tudom, milyen értéke van az általam végzett munkának. Úgy érzem, az ad értéket annak, amit csinálok, hogy filmzenéimet olyan alapokból kiindulva igyekszem elkészíteni, amely elillanni látszik.”


Jerry Fielding 1922-ben született orosz emigránsok gyermekeként. Zeneszerető, de amúgy muzikálisan képzetlen családban nőtt fel, legkorábbi zenei emlékei Bernard Herrmann rádiójátékaihoz és a szvinghez kapcsolhatóak. Fiatalon csatlakozott Max Atkins stúdiójához, ahol Henry Mancini is kezdett. A stúdió elsősorban hollywoodi rádió-, és tévéműsoroknak végzett hangszerelést jó áron. A fiatal zenész hamar feljebb kapaszkodott a ranglétrán, de karrierjét rövidesen kettévágta a McCarthy-bizottság, amely kommunista kollaboránsokat keresett a filmiparban. Fielding volt egyike a kevés zenei feketelistásoknak, akit hivatalosan azért fogtak perbe, mert fekete zenészeket alkalmazott, de valójában arra akarták rávenni, hogy valljon a komikus Groucho Marx ellen, akivel még az Atkins stúdióban barátkozott össze. A zenész a sivatag kaszinóvárosába, Las Vegasba menekült, ahol komikus varietéműsorban dolgozott, és néha szvinges válogatásalbumokat adott ki.

Fielding 1953-tól 1961-ig volt feketelistán – az üldöztetés megszűnte után a szintén betiltott Dalton Trumbo forgatókönyvíró szerzett filmes munkákat egykori sorstársának. Debütáló munkája Otto Preminger politikai thrillerje, az Advise & Consent volt, mellyel akkora sikert ért el, hogy a zenész úgy érezte, ebbe az irányba érdemes tovább haladni, ezért Mario Castelnuovo-Tedescónál kezdett tanulni, aki olyan zeneszerzőket indított el a pályán, mint Jerry Goldsmith vagy John Williams. Fielding elsősorban televíziós munkákat kapott: a Mission: Impossible, a Mannix és a Star Trek epizódjaihoz komponált. Egy televíziós western során találkozott Sam Peckinpah-val, aki állandó zeneszerzőtársának alkalmazta – a nyerő párosítás két Oscar-jelölést hozott Fieldingnek (Vad banda, Szalmakutyák). Sajnos a '70-es évek elején megromlott a viszonyuk: A szökés során a rendező csúnyán összeveszett a zeneszerzővel, a következő munkából (Pat Garrett és Billy, a kölyök) pedig Fielding hátrált ki, mert nem akart Bob Dylannel együtt dolgozni.

A zeneszerző ezután még két rendezővel alakított ki szoros munkaviszonyt. Michael Winner 1971-ben alkalmazta a Lawman forgatásakor, s összesen hat filmen dolgoztak együtt – záróművük az 1946-os Hosszú álom újraforgatása volt. Másik rendszeres kollégája Clint Eastwood lett: a színész-rendezőnek nagyon tetszettek a jazzes munkák, ezért szintén több filmjénél alkalmazta Fieldinget; utolsó közös munkájuk a szintén Oscar-jelölt A törvényenkívüli Josey Wales volt. Valószínűleg több hasonló siker is következett volna, ám a komponista 58 évesen váratlanul szívinfarktust kapott a Below the Belt című film zenei felvétele során. 
 

Hubai Gergely
2013.02.28.

 

 

Teljes filmográfia: 
 
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató