Űrvihar (2017)

Geostorm
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Megosztás:
A 2017 egyik legnagyobb bukásaként számon tartott Űrvihar szerint a közeli jövőben a globális felmelegedés hatásait nyögő emberiség összefog, és létrehoz egy az egész Föld időjárását befolyásolni képes űrbéli létesítményt, mely egyszer csak meghibásodik, ezáltal katasztrófák sorát idézi elő. Efféle történetekkel leginkább a B kategóriás opuszokra építkező tévécsatornákon találkozhatunk, hiszen minden van benne, amit már milliószor láthattunk: például felhőkarcolókra rontó óriáshullámok, veszélybe kerülő, de szerencsésen megmenekülő kutya, vagy épp intelligens törésvonal, mely mindig a szereplők autóját követve reped. A Roland Emmerich világpusztításainál producerként és/vagy íróként edződő, rendezőként itt debütáló Dean Devlin – Gerald Butlerrel a főszerepben leforgatott – alkotásának nehezen lehetne bókolni azzal, hogy megelőzte a korát, mert itt inkább a kor előzte meg a produktumot, hiszen az efféle katasztrófamozik felett alaposan eljárt az idő, és ez még úgy is igaz, hogy egy súlytalan krimiszállal lett bővítve a paletta. Az viszont egyenesen tragikus, hogy mindezek ellenére egészen tűrhetően szórakoztam rajta, holott például a "nagy előd", azaz Emmerich 2012 és A függetlenség napja: Feltámadás című mozijait kifejezetten utáltam. Az agyfélrehajításra ösztönző, teljesen komolyan vehetetlen, a kötelező sablonokat egymás után pipálgató látványmozik kategóriájában ugyanis a maga abszolút középszerűségében is egy látványos, működőképes termékként tekinthetünk az Űrviharra. Mindenesetre aláhúznám a termék szót, mert érték után felesleges itt kutatni.
 
c balfe geostorm 01
Eredetileg a török származású Pinar Toprak lett volna a dallamfelelős, aki pályáját Hans Zimmer egykori Media Venturesében kezdte, de ahogy annak idején Zimmer mellől, úgy most a stáblistáról is nyoma veszett. Ennek oka az lehetett, hogy a tesztvetítéseken leszereplő alkotás sokáig dobozban hevert, a kármentésre érkező, a stáblistáról hivatalosan egyaránt lemaradó Jerry Bruckheimer producer és Danny Cannon direktor (Dredd bíró, Gotham) pedig az újravágott jelenetekhez egy rutinosabb komponistát akart bevonni. Így esett a választásuk Zimmer egy másik tanítványára, Lorne Balfe-ra, akiről nem lehet kijelenteni, hogy ide írt művével új utakra merészkedett volna, hiszen pontosan azt kapjuk, amire számítunk, azonban kijelenthető, hogy egy efféle akció-katasztrófafilmhez épp ilyesmi illik.

A hangzást illetően a szimfonikus muzsikák rajongói találhatnak kivetnivalót, mert ugyan nagyzenekar is jelen van egy régi motoros, Nick Glennie-Smith (Katonák voltunk) vezényletével, de halljuk szoftverzenekar és néhol hangmintakórus virtuális tagjait is, magyarán nem éppen a klasszikus álomgyári hangszerelés hívei találják meg itt a számításukat. A valódi zenekar – ahogy az Balfe műveinél rendszeres – fel van tehát dúsítva, de élvezhetetlen túldigitalizálásról azért nincs szó, leszámítva az akciófilmek előzeteseiben a mai napig feltűnő, torzított hajókürthangszerű effekt itteni változatát, mely kifejezetten idegesítő, ráadásul sokszor megtöri a pörgősebb szerzemények ívét. A természeti csapásokat szemléltető nyitány alatt szóló tulajdonképpeni főtéma kellően fenyegető és mogorva, a vonósok pedig majdnem szétfűrészelik hangszerüket a dinamikus trackekben, és az ütősök sem unatkoznak. Az aláfestés legjobb mozzanatai viszont nem a földi robbanások, az űrbéli kalandok vagy a menekülések alá íródtak, hanem az érzelmesebb pontokhoz, ahol kimondottan kellemes pillanatoknak lehetünk fültanúi.
 
c balfe geostorm 02
Amikor a tavaly októberi premier tájékán egymás után kétszer is végighallgattam az Űrvihar zenéjét, kicsit sem fogott meg. Ezt idén követte még egy próbálkozás, amikor már elkezdtem hümmögni, de igazán akkor került a helyére, miután megnéztem a filmet. Nem állítható, hogy elképesztő erővel támogatja a zene a képeket, mégis egészen jól helytáll, és miután úgy hallgattam újra többször is, hogy megjelentek előttem a jelenetek, kicsit még meg is kedveltem. A pontszámot viszont az döntötte el, hogy annyira azért nem hatásos, hogy valaha is újra akarjam hallani.
 
 
Kiemelkedő trackek: Nature Warning, Goodbye, Take-Off, Geostorm, May Day, Family

 
Bíró Zsolt
2018. 04. 14. 

Tracklista:
 1. Nature Warning (3:13)
 2. President Meeting (3:48)
 3. What About Us (2:07)
 4. Hong Kong Falling (3:49)
 5. Unspoken Code (3:52)
 6. Lightning Chase (5:07)
 7. Goodbye (2:09)
 8. Take-Off (3:01)
 9. Code Break (2:07)
 10. Spacewalk (2:37)
 11. Satellite Destruction (2:32)
 12. Office Raid (2:14)
 13. Zeus (2:37)
 14. Geostorm (7:18)
 15. May Day (3:28)
 16. Family (2:21)
Az album a Spotify-on:

Megosztás:

További értékelések

Kulics László
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató