Spotlight – Egy nyomozás részletei (2015)

Spotlight
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Megosztás:
Tom McCarthy Spotlight – Egy nyomozás részletei című mozija a 2016-os Oscar-díjak átadóján a legjobb film és a forgatókönyv kategóriákban egyaránt diadalmaskodott. A történet valós eseményeken alapul: a Boston Globe címbeli rovatának oknyomozó újságírói 2001-ben rájöttek, hogy a katolikus egyház helyi illetékesei által elszigetelt esetnek beállított és a szőnyeg alá söpört, ugyanazon pap által elkövetett gyermekmolesztálások valójában csak a jéghegy csúcsát jelentik, az áldozatok és a tettesek száma is jóval magasabb. McCarthy dicséretes visszafogottsággal kezelte a rázós témát, alkotása egy pillanatra sem válik provokatívvá vagy egyházellenessé. Filmjével rávilágít arra, hogy a bűntetteket elkövetőket a botrány kirobbanásának elkerülése végett fedezőknek ugyanakkora a felelősségük, hiszen azzal, hogy pellengérre állításuk helyett csupán más helyre helyezték át a pedofilokat, további lehetőséget adtak nekik üzelmeik folytatására. A direktor a sztori elmeséléséhez egy remek csapatot verbuvált össze. A többek között Michael Keatonből, Rachel McAdamsből, Mark Ruffalóból, Liev Schreiberből és Stanley Tucciból álló gárda tagjai ugyan gyakorlatilag mind mellékszereplők, ám itt az "egységben az erő" mondás különösen igaz játékukra vonatkozólag.
 
c shore spotlight 01
A komponista Howard Shore lett, aki hat Középfölde-mozit követően manapság már a kisebb produkciókat részesíti előnyben, a Spotlightnak pedig pontosan egy ilyen, a bombasztikusság látszatát is mellőző score-ra volt szüksége. A fél órát alig meghaladó hosszúságú, egy-két perces trackekből álló művet egy tíztagú zenekar játszotta fel, melyben a billentyűs hangszerek éppúgy képviseltették magukat, mint a hegedű, elektromos és basszusgitár, ütőhangszerek, harmonika, franciakürt vagy hárfa. Ezek közül kiemelt hangszerként a zongorát hallhatjuk, de fel-felbukkan egy Hammond-orgona jellegzetes hangja is, az eredmény mégsem válik tolakodóan retróssá. Az aláfestés mindvégig csendes és visszafogott, ugyanakkor a háttérben lappang benne egyfajta feszültség is. Shore egy intimebb megközelítésű zenében gondolkodott, amelyben nem az egyes szereplők kaptak külön-külön motívumot, hanem a szerkesztőség tagjait – a filmhez hasonlóan – egy teljes egésznek tekintette. A fenti hét pont elsősorban a szerzemények rövidségének szól, hiszen ilyen időtartamokkal nem nyílott lehetősége a művésznek arra, hogy igazán maradandót alkosson, mindenesetre kompozíciói nemcsak a jeleneteket szolgálják ki rendkívül jól, de a soundtrackként hallgatás is sokak számára bizonyulhat élménynek.

A végére egy apró érdekesség: Howard Shore ezzel a zenéjével beérte Hans Zimmert egy különleges rekord tekintetében. Azaz az élő, de nagy eséllyel a már elhunyt komponisták közül is csupán ők ketten azok, akik négy esetben is készítettek score-t olyan alkotásokhoz, melyek elnyerték a legjobb film Oscar-díját.
 
 
Kiemelkedő trackek: Spotlight, The Directories, Summer Investigation, City on the Hill, Delivering the News

 
Bíró Zsolt
2017. 01. 06. 

Tracklista:
 1. Spotlight (1:03)
 2. Deference and Complicity (1:13)
 3. Investigative Journalism (2:10)
 4. Legacy (1:28)
 5. The Directories (2:40)
 6. Keep Silent (2:31)
 7. Summer Investigation (2:00)
 8. The Children (1:15)
 9. Pressure of the Church (1:37)
 10. The Sealed Documents (2:06)
 11. The Globe Newsroom (2:02)
 12. Courthouse (1:11)
 13. Practice and Policy (2:07)
 14. City on the Hill (2:09)
 15. Pain and Anguish (1:01)
 16. Night Mass (1:04)
 17. Delivering the News (3:40)
 18. The Story Breaks (1:56)
Az album a Spotify-on:

Megosztás:

További értékelések

Kulics László
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató