Az ember, aki mindent tudott (2016)

Swiss Army Man
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
 • zene: Andy Hull, Robert McDowell
 • kiadás éve: 2016
 • kiadó: Lakeshore Records
 • játékidő: 47:11
Megosztás:
Daniel Radcliffe töretlenül próbálkozik azzal, hogy a ráégett Harry Potter-bélyeget elhalványítsa. Ha teljesen eltávolítani vélhetően soha nem is bírja majd, a The Daniels duó, azaz Daniel Kwan és Daniel Scheinert rendezte Az ember, aki mindent tudottnak hála egy újabb nagy lépést tehetett Roxforttól távolodva – az eddigi legnagyobbat. A szürreális elemekkel teli, nagyrészt kétszereplős mozi főhőse egy lakatlan szigeten élő férfi, Hank (Paul Dano), aki kétségbeesésében fel akarja kötni magát. Ám új erőre kap, amikor felfedezi, hogy a víz partra mosott egy holttestet, és rájön, hogy az általa Mannynek keresztelt hullának különleges tulajdonságai vannak, melyek segíthetik őt a hazajutásban.
 
c hull mcdowell swiss army man 01
Már a produkció előzetesére is igaz, hogy ilyet még sosem láttunk, ebben pedig tökéletes partner a zene, melynek elkövetői egy amerikai alternatív rockzenekar, a Manchester Orchestra tagjai, Andy Hull és Robert McDowell. Formabontó hangzású, lágy és meditatív score-t alkottak, melyet egy igen extrém alapra építettek fel: Dano és Radcliffe énekére és vokáljára. Majdnem az összes szerzeményben közreműködik a két színész, akikhez Hull is csatlakozik olykor. Szférikus, lassú, suttogásba hajló dalolászásuk érdekessége, hogy a legtöbbször a cappellába hajlók, azaz semmilyen instrumentum nem kíséri őket, vagy ha igen, akkor is csak néhány. Az őrületet fokozza, amikor efféle lecsupaszított és lassított formában csendül fel John Williams feledhetetlen sziget-témája a Jurassic Parkból, valamint a Rednex révén világhírűvé vált tradicionális dal, a "Cotton Eye Joe", de a "Montage" jeleneteket felidéző dalszövege sem hagyományos elmékből érkezett. A muzsika fenti pontszáma elsősorban eredetiségének és különlegességének szól, s egyfajta megelőlegezett bizalmam is van iránta, hiszen a tulajdonképpen Hank fejében szóló aláfestés igen erős lehet a képekkel együtt. A teljesség kedvéért azonban hozzá kell tenni, hogy ez a – legközelebb talán a Sigur Róshoz álló – stílus háromnegyed órában kissé fárasztó, ezért a hitelt érdemlő értékeléshez nélkülözhetetlennek tűnik a jelenetek ismerete. Bárhogy is legyen, tulajdonképpen kizárnám, hogy ennél furcsább filmzenével fogunk még idén találkozni.
 
 
Kiemelkedő trackek: Where did You Come from?, Cotton Eye Joe, Jurassic Park, Montage, River Rocket, Don't Tell Sarah, Finale

 
Bíró Zsolt
2016. 08. 12. 

Tracklista:
 1. Intro Song (2:26)
 2. Where Did You Come From? (2:41)
 3. Cave Ballad (1:45)
 4. Hank Drinks (1:27)
 5. History of the Universe (2:52)
 6. Fetishes (0:57)
 7. When I Think About Mom (2:59)
 8. Don't Overthink Things (0:58)
 9. Loved Back to Life (0:29)
 10. Cotton Eye Joe (0:58)
 11. Jurassic Park (0:54)
 12. Talk to Her (1:02)
 13. Love Love (Manny's Song) (0:46)
 14. Montage (3:07)
 15. Underwater (2:02)
 16. River Rocket (1:57)
 17. Liar (0:57)
 18. The Big Raccoon (2:12)
 19. Treetops (2:09)
 20. Goodbye / Hello (2:52)
 21. Don't Tell Sarah (4:12)
 22. Run Down The Mountain (1:33)
 23. Finale (2:48)
 24. A Better Way (3:08)
Az album a Spotify-on:

Megosztás:

További értékelések

Kulics László
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató