A Newman Scoring Stage története


A 20th Century Fox tulajdonában lévő nagymúltú Newman Scoring Stage a világszerte ismert filmzeneipari intézmények egyike. A zenei felvételekre és hangkeverésre egyaránt alkalmas helyiségekből álló létesítményt a Fox Movietone Pictures az 1920-as években még forgatási stúdiómunkálatokhoz használta, 1936-tól azonban már kizárólag a zenei utómunkálatok számára ad otthont, s a hosszú évtizedek során a legnépszerűbb stúdiók egyikévé nőtte ki magát. 

A patinás intézmény megalapítása szorosan összefügg névadójával, a többszörös Oscar-díjas komponistával, Alfred Newmannel, akit a filmzenevilág egyik legnagyobb úttörőjeként tartanak számon. A komponista a '30-as években érkezett Hollywoodba, ahol karrierje során több nagyobb projektben is részt vett (például A vadnyugat hőskorában, A világ legszebb története – A Bibliában, valamint az Airport '70-ben), s legismertebb munkáinak egyike a 20th Century Fox-logo alatt mai napig felcsendülő fanfár, amit 1935-ben írt meg. A Fox egykori vezetője, Darryl F. Zanuck a '40-es években nevezte ki Newmant a stúdió zenei igazgatójává, amely tisztséget egészen 1961-ig töltötte be.

Ezen időszak alatt Newman nemcsak saját megbízatásaival, illetve a stúdió ezen területének bürokráciai vonzataival foglalkozott, hanem több, máig alkalmazott, a filmzeneszerzők munkáját nagyban elősegítő reformot is véghezvitt (ilyen például a zene feljátszásának megkönnyítésére szolgáló, a mai napig alkalmazott Newman-módszer is). Újításai közé tartozott az is, hogy létrehozott egy olyan épületet, amely kizárólag a filmek zenéjével kapcsolatos utómunkálatoknak adott otthont úgy, hogy mind akusztikailag, mind pedig felszereltségét tekintve a lehető legjobban szolgálja ezt a munkafázist. Alapítása óta a Newman Scoring Stage-et két alkalommal újítottak fel: először a '70-es évek derekán, másodszor pedig 1997-ben. Azonban mindkét alkalommal ügyeltek arra, hogy meghagyják szobaszerkezetét, beleértve a tömörfa padlót és azokat a belső falakat, melyeket Alfred maga állíttatott fel. Ezek érintetlensége azért volt fontos, mert így megőrizte azokat az egyedülálló akusztikai tulajdonságokat, amelyek miatt számtalan zeneszerző számára vált különleges helyszínné. A második, mintegy négymillió dolláros beruházás során a legszembetűnőbb változást a stúdió technikai felszereltségén lehetett észrevenni: a fülkébe többek között bekerült egy, a mai napig modernnek számító, kilencvenhat bemeneti jel fogadására alkalmas keverőpult is. 

Az akár százötven fős zenekar számára is könnyedén helyet biztosító zenekari pódiummal rendelkező intézmény falai között vették fel annak idején Julie Andrews A muzsika hangja című filmjének betétdalait, és olyan előadók énekeltek már itt, mint például Marilyn Monroe vagy Elvis Presley. A második felújítástól kezdve pedig olyan sikeres blockbusterek zenéit rögzítették, mint a Penge, Az őrület határán, A hatodik érzék, az X-Men – A kívülállók, a Jégkorszak, az Én, a robot, a Holnapután, vagy a Peter Jackson-féle King Kong remake.

A Newman Scoring Stage-ről bővebben az intézmény hivatalos oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

 
Kulics László
2007.03.24. 


 


 

A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató