Így készült az Extract és a Tooth Fairy zenéje


George S. Clinton nevével a két évvel ezelőtt készült Wounded Knee-nél temessétek el a szívem című alkotás előtt többnyire vígjátékok, illetve komédiák stáblistáján találkozhattunk, s ezen folyamat a közeljövőben bemutatásra kerülő filmjeivel sem törik meg, ugyanis sem a szeptemberre ígért Kivonattal, sem pedig az év végére tolt Fogtündérrel nem mozdul ki ebből a műfajból.

E két produkció az elmúlt időszakban jelentősen lefoglalta a komponistát, aki júniusban vette fel ezen aláfestéseit. A sort a Dwayne Johnson, Ashley Judd és Billy Crystal főszereplésével, valamint Michael Lembeck (Télapu 2.) rendezésében készülő családi filmhez, a Fogtündérhez írt score-jával kezdte meg. A Fox vezetősége által eredetileg nyárra tervezett moziban Johnson egy hétköznapi embert, Derek Thompsont alakítja, akire nem kis feladat hárul: meg kell mentenie a Fogtündér birodalmát. Az elsősorban a gyermekeket megcélzó alkotáshoz Clinton mintegy hetvenpercnyi muzsikát komponált – ám ahogyan azt az ilyen jellegű filmeknél már megszokhattuk, bőven lesznek majd betétdalok is –, amit a Fox Scoring Stage-en vettek fel június első hetében. A felvételeket két részre osztották: először a nagyzenekarra íródottakat játszották fel, június 5-én, pénteken pedig a kórusra írt részletek feléneklésére került sor.

A felvételeket és az utómunkálatokat követően a komponista New Orleansba utazott, ahol Mike Judge (Beavis és Butt-head lenyomja Amerikát) legújabb filmjének, a Kivonatnak muzsikáját rögzítették a The Music Shed Recording Studiosban. A virágkivonatokat gyártó cég tulajdonosának kálváriájáról – melyet Judge egy korábbi rendezésének, a Hivatali patkányoknak a stílusában jelenít meg – szóló alkotásban többek között Jason Bateman, Mila Kunis és Ben Affleck látható majd. Clinton művét a Louisiana Philharmonic Orchestra adta elő, mely zenekar tagjai idáig csak komolyzenék előadásával foglalkoztak, s ez volt az első filmzenére szóló megbízatásuk. A főként ütős- és vonósszekciókra, továbbá olyan érdekes hangú hangszerekre íródott score-t, amilyen például a bouzouki, e mandolinhoz hasonló pengetős hangszer is, két nap alatt játszották fel. 

 
Kulics László
2009.07.05.
 

A Louisiana Philharmonic Orchestra vonósai a Kivonat felvételén


 

George S. Clinton és a Carondelet Music Group képviselője, Jay Weigel a Music Shedben


 

Külön köszönet Melissa McNeilnek a közreműködésért.
 
Címkék: #george s clinton, #dwayne johnson, #michael lembeck, #ashley judd, #mike judge, #jason bateman
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató