Beszámolónk a Film Music Panel eseményeiről


Filmpremierek, előadások, gálák, valamint koktélpartik rendezvénytermekben éppúgy, mint jachtokon: nagyvonalakban ezek jellemzik az idén tizedik alkalommal megrendezésre került Newport Beach Filmfesztivált, amelyre a filmes szakma minden ágazatából érkeztek résztvevők, hogy bemutathassák legújabb alkotásukat, s meséljenek munkásságukról. A nemzetközi rendezvény magyar vonatkozású érdekessége, hogy az elmúlt évek során olyan alkotások is bemutatásra kerültek itt, illetve szálltak versenybe a díjkiosztón, mint Goda Krisztina Csak szex és más semmije vagy Török Ferenc Overnightja.

A zeneszerzők idén is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra, illetve arra, hogy némi betekintést nyújtsanak a filmipar azon szegmensének kulisszái mögé, amely nélkül üresek lennének az alkotások. Az egyhetes fesztivál programjai között ezúttal két filmzenei vonatkozású eseményre is ellátogathattak az érdeklődők: az első Marc Shaiman koncertje volt, melynek keretén belül az ötszörös Oscar-jelölt komponista olyan műveiből adott ízelítőt, mint például az Apáca-show, az Egy becsületbeli ügy, a Harry és Sally score-jai, és a Hajlakk dalai.

Másnap délelőtt egy kétórás zeneszerzői panelre került sor a The Island Hotel Palm Gardenjében, ahol természetesen az előző est hangulatáról gondoskodó Marc Shaiman is tiszteletét tette. Rajta kívül John Debney, Shawn Clement és Austin Wintory is színpadra léptek, az előadás moderátora pedig a Daily Variety munkatársa, Steve Chagollan volt. Shaiman és Debney a szakma öregjeinek számítanak a két feltörekvő fiatal komponista mellett, akik egyike, Wintory a tavalyi Abu Raed kapitány kapcsán hívta fel magára a figyelmet, Clement neve pedig főként az olyan számítógépes játékok révén csenghet ismerősen, mint például a The Sims 2, ám néhány epizód erejéig közreműködött a Buffy, a vámpírok réme tévésorozatnál is. A szerzők legújabb műveikről, valamint a szakma jelenéről, illetve jövőjéről beszélgettek, melyen túl a közönség soraiból intézett kérdéseket is igyekezték megválaszolni.

 
Kulics László
2009.05.05.helyszín: Newport Beach, California, Egyesült Államok
szervező: Newport Beach Film Festival
időpont: 2009. április 23-30.A vászon előtt (balról jobbra): Steve Chagollan moderátor,
Marc Shaiman, Shawn Clement, Austin Wintory és John DebneyCsoportkép (balról jobbra): Shawn Clement, Steve Chagollan,
Austin Wintory, Marc Shaiman és John Debney

 

Külön köszönet Melissa McNeilnek a közreműködésért.
 
Címkék: #john debney, #marc shaiman, #austin wintory, #shawn clement
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató