Így készült a Made in Hungária zenéje


2001-ben debütált a József Attila Színházban a Made in Hungária című önéletrajzi ihletésű musical, mely a bemutatója óta eltelt évek ellenére töretlen sikernek örvend. Nem csoda hát, hogy a Fenyő Miklós karrierjének kezdeti időszakát – s ezzel egyetemben a Hungária megalakulását – bemutató darabból filmes adaptáció született, pláne, hogy mostanában egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a zenés filmek – ezen megállapítás elsősorban a külföldi produkciókra érvényes, a hazai filmgyártás ugyanis nem sok ilyen alkotással büszkélkedhet. A darab adaptálásáról Tasnádi István forgatókönyvíró gondoskodott, s Fonyó Gergely (Tibor vagyok, de hódítani akarok) rendezésében elevenedett meg a mozivásznon, aki maga is nagy rajongója a musicalnek. 

A főbb karaktereket Szabó Kimmel Tamás, Fenyő Iván, Vándor Éva, Scherer Péter, Valentin Titánia és Kiss Tünde személyesítik meg, ám a főszerep ez esetben mégsem az övék, hanem a Hungária zenekar nagysikerű dalaié (amilyen például a "Csavard fel a szőnyeget", a "Csak cha-cha-cha", a "Casino Twist" vagy a "Csókkirály" is). Az örökzöld számok mellett természetesen instrumentális aláfestés is hallható a filmben, melyet Gulya Róbert jegyez.
 

Az eredeti elképzelés az volt, hogy Fenyő Miklós készíti majd el az összes zenét, így mikor a komponista és a producer, Neményi Ádám között először szóba került a film, akkor még nem volt szó arról, hogy újabb kollaborációjuk apropóját ezen alkotás adja majd. 2008 novemberében, a film leadása előtt egy hónappal azonban Gulyát hivatalosan is felkérték a score elkészítésére, amely megbízatás azért is volt hálás számára, mert maga is a Hungária-dalokon nőtt fel: "Fenyő Miki összes számát tudom fejből már vagy huszonöt éve. Nekem ő és a Hungária voltak gyerekkorom első számú sztárjai. Ugyanakkor a mai napig kötelező számok egy jó házibuliban, tehát igazi örökzöld zenék, melyeket szinte mindenki szeret, ahogy én is" – meséli, majd hozzáteszi: "Bevallom, nem hittem, hogy itthon is lehet egy jó musicalt csinálni. Féltem, hogy amerikai mintára készül majd egy rossz magyar koppintás. De már a film első percében éreztem, hogy épp az ellenkezőjéről van szó. Már a vágás kezdeti stádiumában lenyűgözött a film. Boldog és büszke voltam, hogy egy ilyen kaliberű mozi zeneszerzője leszek. Én az egész filmben egy szép feladatot láttam. Az egyetlen nehézség az időtényező volt. Egyszerre dolgoztam ugyanis három nagyjátékfilmen és legalább öt reklámon. Ez a vége felé húsz óra munkát jelentett naponta, heteken át." A valamivel több mint félórányi score elkészítése során sokat jelentett a komponista számára az, hogy egy hullámhosszra került a rendezővel, így csak néhány módosításra volt szükség, a végeredmény pedig remekül kiegészítette a rock 'n' roll-dalokat. "A Fenyő-számok hozzák azt az örökzöld életérzést, ami szerintem fontos része a film sikerének. Az én filmzenéim pedig megmutatják e korszak borzalmait (például rendőri túlkapásait), ugyanakkor örömeit (például a szerelem és az összetartozás), illetve vicces jeleneteit is úgy, hogy néha szinte el is feledkezünk a film tényleges műfajáról, a musicalről".

Az instrumentális szerzemények azonban csak a film alatt hallhatók, az EMI 2009. február 5-én megjelent filmzenealbumára ugyanis – néhány karaoke felvétel mellett – csak a film szereplői által előadott örökzöld slágerek találhatók meg. 

 
Kulics László
2009.04.02.

 
Címkék: #gulya róbert
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató