Mark Hinton Stewart

  • születési név: Mark Hinton Stewart
  • iskola: University of Exeter
Megosztás:

Mark Hinton Stewart

„A zenének úgy kell támogatnia a képeket, hogy nem vonja el róluk a figyelmet, a dallamoknak rá kell vezetnie téged a látottakra, és segíteni abban, hogy létrejöjjön az azokhoz kapcsolható érzelmi reakció.”


Zenész, hangszerelő, karmester, zenei rendező, komponista: ezen szerepkörökben mozog Mark Hinton Stewart, aki korábban tanított is, illetve egy ideig a Londontól nem messze található Bishop's Stortford College igazgatóhelyettese is volt. A művész fiatalkora óta érdeklődik a zene világa iránt, s többek között olyan instrumentumokon játszik, mint a zongora, a klarinét, a szaxofon vagy az orgona, mindezen felül egykor énekkarra is járt. Miután a University of Exeteren megszerezte diplomáját, különféle felkéréseknek tett eleget, aminek eredményeként már a kezdetektől fogva igen változatos pályafutást tudhat magáénak. Stewart az exeteri Northcott Theatre Bent és Tutankhamun előadásaiból éppúgy kivehette a részét, mint az Orange Tree Theatre színpadán bemutatott The Lady of the Tigerből vagy a Watermill Theatre-ben műsorra tűzött Moll Flandersből, illetve a From Here to Maternityből. A jazz, a rock és a pop világában zongoristaként, valamint szintetizátorosként dolgozik, tagja a The Berakah Projectnek, Giles Andrewsszal pedig létrehozta az Electric Blue Lemon nevű formációt. „Nagyon szeretek filmzenéken dolgozni a stúdiómban, de pont ugyanígy szeretem a spontán létrejött élő fellépéseket is más zenészekkel” – mesélte.

„Mint a legtöbb zeneszerzőnek, aki a filmek világába lép, nekem is némi szerencsére volt szükségem” – összegezte röviden, miként csöppent bele a filmes világba. Első ilyen vonatkozású megbízatása a Tube Tales című brit alkotáshoz kapcsolódik, melynek Grasshopperre keresztelt részéhez szállított dallamokat. Ezt követően számos további tévés felkérést kapott, amelyek közül hazánkba többek között a Végakarat, a Sikamlós szállítmány, illetve a nálunk is kultikussá vált Az őslakó jutott el. Az egész estés alkotások mellett a tévésorozatok világába szintén lehetősége nyílott belekóstolni az olyan produkcióknak köszönhetően, mint a Holby Városi Rendőrség, a Yorkshire-i szívügyek, a Vágom a pasid! (Fodrászok), illetve az Északi meló. „A brit zeneszerzők zöme televíziós megbízásokat vállal, ezt teszem én is. Szerencsére a legtöbb munkám tévés drámákhoz készült, szóval a filmzeneszerzés mellett ez a másik legjobb dolog” – vélekedett filmes pályafutásáról, amely bár kasszasikerekben nem bővelkedik, Stewartnak Az őslakó révén sikerült letennie névjegyét a filmzenék világában. 
 

Kulics László
2016.06.04.

 

 

Teljes filmográfia: 
 

  Kapcsolódó anyagok


A zene a párbeszédek mögött - Interjú Mark Hinton Stewarttal
Interjú
 
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató