S.O.S. szerelem! (2007)

violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
 • zene: Gulya Róbert, különféle előadók
 • vezényel: Drahos Béla
 • kiadás éve: 2007
 • kiadó: Warner / Magneoton
 • játékidő: 60:37
Megosztás:
Az Ullman Mónika, Csányi Sándor, Fenyő Iván főszereplésével forgatott filmnek már a története is nagyon ismerős: a profi randiguru megkapja a legnagyobb kihívást egy botegyszerű kliens képében, aki meg szeretne hódítani egy számára elérhetetlennek tűnő nőt, de akibe aztán hősünk is beleszeret.

Az utóbbi időkben a magyar vígjáték fogalma gyakorlatilag egyet jelentett a régi idők nagy sikereinek feldolgozásaival, amik ráadásul olyannyira humortalanra és egyben félre is sikerültek, hogy a néző a készítők helyett is szégyellte magát. Az S.O.S. Szerelem! sem szerencsés csillagzat alatt született: az alkotók mindenáron Valentin-napon szerették volna mozikba juttatni művüket, és rohammunkából sok jó általában nem születik, a Will Smith-es, jóval korábban bemutatott A randiguruval való hasonlatosság kapcsán az amerikai filmeseket vádolták halkan plagizálással, sőt még a plakátötlet is érdekes hasonlatosságot mutat a Kapj el, ha tudsz!-éval.

c gulya sos szerelem 01
Kínos jelenet most is akad (a "spontán" éneklős duett), némely szereplő látványosan túljátssza a szerepét, ráadásul a szponzorok olyannyira előtérbe kerülnek a jelenetekben, hogy csodálkoztam, egy alsó csíkban vajon miért nem fut folyamatosan valami emelt díjas sms-küldésre buzdító szöveg. Ugyanakkor manapság már azt is értékelni kell a hazai mozgóképeknél, ha a stáb nem utazik el egzotikus országokba "forgatás" címszó alatt, és nem remake-et készít, hanem a maga, a "nagyoktól" ellesett eszközeivel megpróbál szórakoztatni – még akkor is, ha itthon nem mindig működhet tökéletesen a máshol bevált dramaturgia (bár a filmvégi tömeges egymásra találást egész szimpatikusan tálalt ötletnek tartom).

Még egy pozitívumot lehetne említeni, ez pedig nem más, mint a nagyzenekari filmzene, ami miatt kíváncsiságból megnéztem a filmet. Sas Tamás rendező vette a bátorságot, és nem csak betétdalokban, hanem szimfonikus aláfestésben is gondolkozott. Gulya Róbert komponista a neves University of Californián, többek között Christopher Youngtól is tanult, ezidáig kisköltségvetésű amerikai filmekben bontogatva szárnyait, itthon pedig a Csudafilm főtémáját jegyezte. Tanulmányaiból adódóan a hollywoodi filmek zenei megközelítését hozta magával, de azt valószínűleg senki nem is várta el tőle, hogy magyar nótában gondolkozzon aláfestés gyanánt, a hangszerek közül pedig a dorombot és a tárogatót emelje szólószerepbe. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának előadásában csendül fel a score, amiben gitár, zongora (melyen a szerző játszik) és különféle fúvósok is felbukkannak. A zene az amerikai romantikus mozik igényes hazai változatának felel meg, néhol könnyed, néhol kitörő örömöt sugalló, és annak ellenére, hogy végig ott van a háttérben, sosem tolakodik előtérbe, egyszerűen csak kellemes hallgatni.

c gulya sos szerelem 02
Elhangzik pár betétdal is, melyek közül egész pontosan kettő érdemel említést: a főcím alól Peter Foldy és Gulya múltidéző "Let's Not Hide", illetve a Quimby "Most múlik pontosan" című felvétele. A többi kapcsán: mivel elmúltam 15 éves, kamaszlány pedig sosem voltam, nem érzem úgy, hogy én lettem volna mindezekkel megcélozva, a nyitón kívüli angol nyelvű dalok ráadásul durván ki is lógnak az összképből. A "Vidéki sanzon" című felvétel szövege egyébként külön írást érdemelne, mert mintha minden egyes sorát más írta volna (főként a refrénét), a többiekéről nem tudva. Ezen előadók nevét mindenki el bírja olvasni alul, említésüket itt fölöslegesnek tartom, mert minden valószínűség szerint jövő ilyenkor már senki sem értené, ugyan kikre is gondolhattam. A fenti pontszám szigorúan csak Gulya Róbert munkájára vonatkozik.

 
Bíró Zsolt
2008. 02. 14. 

Tracklista:
 1. Ments meg szerelem - Mark (4:13)
 2. Ébredés (3:47)
 3. S.O.S. - Twinz (3:31)
 4. Egy érzés, semmi más - Abaházi Csaba (3:40)
 5. Érkezés a kastélyhoz (0:52)
 6. Vidéki sanzon - Csányi Sándor, Ullmann Mónika (3:21)
 7. A padon (2:22)
 8. Most múlik pontosan - Quimby (3:25)
 9. Agyaggalamb lövész akció (1:57)
 10. Another You - Mark (3:48)
 11. Ballon (1:56)
 12. Follow Your Heart - Ola (3:51)
 13. Első csók a teraszon (2:43)
 14. Vidéki sanzon - Magna Cum Laude (3:41)
 15. S.O.S. tangó - Szabó Zé (3:00)
 16. Baj van a miniszterrel (0:58)
 17. Hazamenet (2:44)
 18. Never Love Again - Gina (4:24)
 19. Vége akció (6:24)
Megosztás:
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató