Beköszöntő


Kedves Olvasóink!

Köszöntünk benneteket a megújult Filmzene.neten! 
Négy éve, hogy úgy döntöttünk, ideje honlapunkat korszerűsíteni, hiszen az a szerkezet, amely közel két évtizede még elfogadhatónak számított, mára teljesen elavult, mobiltelefonon egyenesen olvashatatlan volt. Kezdeti lelkesedésünket először az törte meg, hogy az átalakítást több webmester is feladta, miután szembesültek azzal: mégsem olyan egyszerű a feladat, mint amilyennek elsőre tűnt. Másfelől az eddigi fennállásunk alatt elkészített írások szinte kezelhetetlen mennyisége is nagy tehernek bizonyult, mivel minden egyes anyagot egyesével kellett átmásolnunk az új oldalra – és akkor arra még ki sem tértünk, hogy több ezer kép begyűjtésére és átméretezésére is szükség volt. A monoton feladatba az évek alatt belefásultunk, így eljutottunk odáig, hogy közel másfél esztendeje teljesen feladtuk, hogy frissítsük a Filmzene.netet, hiszen az átköltözés melletti tartalomgyártásra már végképp nem maradt energiánk. Ugyanakkor az újranyitás ténye sosem, csak az időpontja volt bizonytalan, s most végre elmondhatjuk, hogy elkészültünk.

Az új külsőnél igyekeztünk némiképp a régire építkezni, ezért az albumkritikák felső tízes blokkja is megmaradt, csak épp egy jobbra-balra lapozható formában. A különféle kritikai alkategóriák szintén megmaradtak, de ezentúl egyetlen közös csoportban lesznek megtalálhatók a Kritikák fülön, akár hosszú elemzésről, akár rövidről legyen szó (hogy melyik kritika pontosan milyen kategóriába tartozik, az az albumborítók alatti barna csíkban van feltüntetve), míg a további frissítések mindig a lapozható felső képsor alatt lesznek megtalálhatók. Jó néhány, a honlap korai időszakában született kritika nem került át az új oldalra, de ezek közt nem egy lesz, amelyet teljesen újraírunk majd. Mivel évente úgy kétezer soundtrack jelenik meg, ennyivel lehetetlen lépést tartanunk, de hogy minél több kiadványról hírt adhassunk, útjára indítjuk hetente jelentkező 1 hét – 5 album elnevezésű rovatunkat, ahol olyan régi és új kiadványokat elemzünk röviden, melyekről hosszabb formában valószínűleg sosem születne kritika. 

Teljesen újraírtuk az összes zeneszerző-biográfiát (sőt készültek újak is), ezek alatt pedig megtalálható minden kritika és egyéb írás, mely az adott művészhez kapcsolódik. Úgy döntöttünk, hogy felvesszük a fonalat az elmaradt évértékelések vonatkozásában is – a 2017-ről szólót már el is olvashatjátok. Jövőre követi ezt a 2020-as, majd a 2021-es filmzenei évet részletező összeállítás, és végül, valamikor a jövőben, 2018-ról és 2019-ről is megemlékezünk majd.

Elkészült a Filmzene.net Wikipédia-oldala is. Itt a honlap történetének összefoglalása és a kategóriák magyarázata mellett áttekinthető formában megtalálható, kikkel készítettünk interjút eddig, illetve milyen tematikus anyagaink születtek A filmzene legendái, a Kollaborációk, életutak, a Moziszériák, tévésorozatok, valamint a Zenék egy témára rovatainkba. Ugyanitt a jelenlegi szerkesztők névsora alatt látható egykori szerkesztőtársaink neve is, akiket köszönet illet azért, amiért annak idején sokat hozzátettek a honlaphoz.

Ami a közösségi médiát illeti: Facebook-oldalunk mellett megtalálhatók leszünk Twitteren és Instagramon is, így mindenki a saját ízlésének megfelelő platformon kaphat hírt a frissülésekről. Észrevételeiteket, véleményeteket e felületeken, továbbá a Kapcsolat menüpont alatt, illetve megújult Fórumunkban várjuk – utóbbihoz a Disqus már több helyen is bevált rendszerét használjuk.

A továbbiakban szeretnénk minden nagyobb és/vagy érdekesebb megjelenésről hírt adni, igyekszünk aktuálisak is lenni. Azonban hangsúlyoznunk kell, hogy a Filmzene.net nonprofit oldal, és kizárólag amiatt létezik mindmáig, mert a szabadidőnkben arról írunk szívesen, amiről kedvünk van, és nem arról, ami esetleg „elvárás”, hiszen úgy a hobbiból már kötelesség és kényszer válna, ez pedig nemcsak minőségromlást vonna maga után, de hamar lelohasztaná a lelkesedésünket is. Természetesen minden fontos filmzenéről lesz írás: ha nem előbb, akkor utóbb, ha nem hosszú, akkor rövid terjedelemben. Összeállítottunk magunknak egy folyamatosan bővülő, eddig körülbelül hétszáz film- és sorozatcímből álló listát, ahol minden bizonnyal szerepel az összes alapmű, amelyekről ez idáig még nem írtunk, továbbá számos csemege, amelyekről viszont más sem.

Kiemelnénk, hogy továbbra sem zenekritikusok, hanem pontosan ugyanolyan filmzenekedvelők vagyunk, mint ti is. Írásainkban amellett, hogy törekszünk az objektivitásra, a folyamatosan bővülő ismeretanyagunkhoz mérten gyűjtjük össze saját gondolatainkat, de ezek egyáltalán nem kinyilatkoztatások, mi alapvetően csak a figyelmet szeretnénk felhívni minél több zenére.

Végezetül köszönjük mindenkinek, aki eddig kitartott mellettünk, s reméljük, a régi és az új olvasóknak egyaránt elnyeri a tetszését a megújult honlap. Kérésünk csupán annyi, hogy rendszeresen látogassátok a Filmzene.netet, olvassátok, osszátok meg írásainkat, és vigyétek hírünket mindazokhoz, akikhez eddig még nem jutottunk el. Mivel pedig rögtön itt az év vége, megragadnánk az alkalmat, hogy minden olvasónknak nagyon kellemes ünnepeket és boldog új évet kívánjunk! 
 
Üdvözlettel:
a Filmzene.net szerkesztősége
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató