Az Air Studios története


Az AIR Studios – korábbi nevén: Air Lyndhurst Studios – történetének kezdete egészen 1969-ig nyúlik vissza, amikor is alapítója, a The Beatles producereként is neves Sir George Martin komponista (007 – Élni és halni hagyni) ki nem lépett az EMI-tól azért, hogy létrehozzon egy, a nagy kiadóktól teljesen függetlenül működő hangstúdiót. A hetvenes években megalapította cégét, a George Martin Musicot, majd a Karib-tengeren lévő, ám a brit gyarmathoz tartozó Montserraton felépítette első stúdióját, az AIR Studios Montserratot, amit azonban 1989-ben teljesen elsodort a szigetre lecsapó Hugo hurrikán.

Ezt követően Martin egy londoni székhelyű stúdió tervein kezdett el dolgozni, mígnem 1991-ben bejelentette, hogy megalapult az AIR Lyndhurst Studios, melynek székhelyéül az egykoron templomként és misszionárius iskolaként üzemelő Lyndhurst Hall vált, amit Alfred Waterhouse építész álmodott meg 1880-ban (igaz, ő akkoriban még természettudományi múzeumnak szánta az épületet). Ezt az építészetileg igen sajátos és csodálatos épületet belül az új rendeltetésének megfelelően rendezték át, s kapui 1992 decembere óta állnak nyitva a művészek előtt. A létesítmény ékköve a különleges akusztikával rendelkező, mintegy 300 négyzetméteres, hatszögletű Lyndhurst nagyterem, ahol egy nagyobb létszámú kórus éppúgy elfér, mint egy százhúsz főnyi szimfonikus zenekar, a hozzá tartozó 50 négyzetméteres fülkében pedig a világ egyik legnagyobb, kilencvenhat csatornás hangmérnöki pultja kapott helyet. Ezen kívül természetesen számos, az utómunkálatokra szolgáló helyiség is kialakításra került (nemcsak a hangkeverések számára hoztak létre külön szobákat, hanem a zörejek felvételei és az utószinkronizálás munkafolyamatai részére is), melyek műszaki felszereltségüket tekintve egyaránt megfelelnek a mai kor követelményeinek.

A stúdió sikerektől és szakmai elismerésektől nem mentes, ám viszonylag rövid fennállása ellenére eddig olyan neves előadók, illetve formációk fordultak meg itt, mint például a Coldplay, a The Corrs, Madonna, Björk, Robbie Williams, George Michael, vagy éppen a U2. A különféle zenei irányzatok mellett az utóbbi idők számítógépes játékaihoz készült nagyzenekari aláfestések némelyike is itt került feljátszásra (mint a Harry Potter és az azkabani fogoly játékverziójáé), továbbá itt keverik ki az EA Games-programok hanganyagainak nagy részét is. 

A filmes körökben egyaránt nagy népszerűségnek örvendő AIR Lynhurst Studios nagytermét előszeretettel bérelik ki az olyan hollywoodi cégek, mint a Warner Bros., a 20th Century Fox, az MGM, vagy a Disney. Az elmúlt évek során többek között itt csendült fel először a James Bond: A holnap markában, a Gladiátor, az Istenek és katonák, a Bridget Jones naplója, a Tomb Raider, a Chicago, a New York bandái, a Harry Potter és a Tűz Serlege, valamint a Batman: Kezdődik! aláfestése is. 

Az AIR Lyndhurst Studiosról bővebben az intézmény hivatalos oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.
 
Kulics László
2007.04.15.  

 

A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató