Adolph Deutsch

  • születési név: Adolph Charles Sander Deutsch
  • született: 1897. október 27. London, Anglia
  • elhunyt: 1980. január 01.
    Palm Desert, Egyesült Államok
  • iskola: Royal Academy of Music
Megosztás:

Adolph Deutsch

Adolph Deutsch munkássága az egyik legkorábbi bizonyítéka annak, hogy egy zeneszerző nem csak egy műfajban alkothat nagyot. Míg a korabeli komponisták keményen kategóriákba voltak sorolva (Hans J. Salter és Frank Skinner egyenlőnek számítottak a horrorokkal, Erich Wolfgang Korngold pedig csak kosztümös filmhez írhat), először Deutschnak sikerült áttörni ezeket a korlátokat, mint olyan komponista, aki egyszerre ír zenét film noirhoz és zenés vígjátékokhoz, sőt ez utóbbiért még Oscar-díjat is kap. Ezek a különböző téren elért sikerek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a stúdiók megszüntessék szigorú beosztási rendszerüket.

Adolph Deutsch 1897-ben született Londonban, a Londoni Politechnikumban és a Királyi Zeneakadémián tanult. 1910-ben utazott az Egyesült Államokba, tíz év múlva pedig állampolgárságot is kapott. Karmesterként együttest alapított, melyhez hamarosan tánckart is szerződtetett, valamint belekóstolt a zeneszerzésbe is. Három musicalt írt a Broadwayre és ugyanennyi évadot töltött a Paul Whiteman Music Hall műsorát igazgatva. A harmincas években kap Hollywoodba szóló szerződést, ahol először kiegészítő zenéket ír, majd mivel minden műfaj ki volt már osztva a nagy komponisták között, többféle műfajban is egyszerre kezd dolgozni. Kiegészítő zenét ír az Elfújta a szélhez, dalokat szerez Vincent Lopeznek, westerneken dolgozik, a klasszikus A máltai sólyomhoz írt zenéje pedig olyan áttörést eredményez, mely nagyban meghatározza a film noir műfaját.

A műfajokat és stúdiókat áthidaló munkássága szerepet játszik abban, hogy a gyakran marakodó komponisták végül őt választják meg a Screen Composer's Association elnökének 1943-ban, ezt a tisztséget tíz évig tölti be. Eközben kevesebb zenét ír, inkább musicaleket hangszerel, amikért három Oscar-díjat is kap (köztük volt az Oklahoma is). Az igazi meglepő váltás a nyugdíjkorhatár felé éri, amikor már-már elfeledett munkásságát újra felfedezik, köszönhetően két nagysikerű zenéjének, amiket a Van, aki forrón szereti és a Legénylakás című filmekhez írt. Ez utóbbiért Grammy-díjra is jelölték, de az idős mester inkább visszavonult. Húsz év múlva halt meg Palm Desert-i birtokán, szívelégtelenség következtében. 
 

Hubai Gergely
2008.07.15.

 

 

Teljes filmográfia: 
   
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató