David Julyan

  • születési név: David Julyan
  • született: 1967. Cheltenham, Anglia
  • iskola: University College London
Megosztás:

David Julyan

„Mialatt középiskolába jártam, írtam pár különös ambientzenét, de eszembe nem jutott, hogy valaha fizetni fognak nekem azért, hogy ilyesmit komponáljak.”


A brit származású komponista Christopher Nolan házi zeneszerzőjeként került be a köztudatba, ám rövid időn belül más rendezők is elkezdték felkeresni őt. Bár Julyan nem minden évben hallat magáról, sajátos atmoszférájú muzsikáival sikerült beírnia magát korunk ismertebb művészei közé, amit főként az olyan mozikhoz kapcsolódó munkáinak köszönhet, mint az Álmatlanság, A barlang vagy a Tökéletes trükk

A komponista csillagászatot és fizikát tanult, ám hamar a University College of London azon tanulói között találta magát, akik figyelmét nem a racionális tudományágak, hanem a mozgóképek világa kötötte le. A zeneszerzéssel autodidakta módon kezdett el ismerkedni, s ekkor találkozott össze Nolannel is, akinek több rövidfilmjéhez (Larceny, Doodlebug) biztosított kíséretet. A páros első nagyobb lélegzetvételű vállalkozásának A csapda című krimi számított, amelynél nyolc dollárból készült el az aláfestés: „Bár pénzünk nem volt, időnk az rengeteg” – emlékezett vissza Julyan. 2000-ben elkészítették első mozifilmjüket, a Mementót, melynek sikerét követően olyan további alkotásokat hoztak tető alá, mint az Álmatlanság (ahol először színesítette elektronikus megoldásait szimfonikus zenekarral) és a Tökéletes trükk. Bár a komponista mindegyik esetben derekasan helytállt, ahogy Nolan alkotásai kezdtek monumentálissá válni, úgy szorult a háttérbe zenésztársa.

Olyan megoldások számítanak Julyan jellegzetes kézjegyeinek, mint a feszült elektronikus és vonóshangok, a pulzáló hangokkal történő feszültségkeltés és az elegáns, bensőséges zongoraszólamok – az elektronikus zenei világból induló művész legelső, szinte teljes egészében nagyzenekarra írt műve egy tévéfilmhez, a 2005-ös Sárkányok börtöne 2.-höz fűződik. A kezdeti sikereknek köszönhetően a szerző egyre több megbízatást kapott: Neil Marshall A barlangján éppúgy dolgozhatott, mint annak folytatásán, vagy a Gyilkos kilátások, a Ház az erdő mélyén és a Kereszthalál című horrorokon, Az utolsó bevetésen, valamint a Törvénytelen című akciómozin. 

Az érdekes hangzásvilágú zenéiről ismert Julyan a mozis produkciók mellett a kisebb volumenű alkotásoknak sem fordított hátat: 2001-ben leszerződött a The Secret Rulers of the Worldre keresztelt brit minisorozathoz, melyet egy belga produkció, a Matrioshki követett, de dolgozott a Blackout című szérián, illetőleg a Playhouse Presents és a The Silent War egy-egy epizódján is, melyek mellett a rövidfilmeket sem utasította vissza. Filmes munkái mellett azonban 2010-től egyre többször mozdult ki stúdiójából azért, hogy előadói karrierjét építgesse. Ennek apropójából többször lépett már fel a londoni Union Chapelben az Iskra String Quartet közreműködésével.
 

Kulics László
2020.06.29.

 

 

Teljes filmográfia: 
 

  Kapcsolódó anyagok


A melankólia ereje - Interjú David Julyannel
Interjú David Julyannel
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató