Jeff Rona

  • születési név: Jeffrey Carl Rona
  • feltűnik még: Jeffrey Rona
  • született: 1957. március 03. Los Angeles, Egyesült Államok
Megosztás:

Jeff Rona

„A zene szinte minden műfaját szerettem, de sosem gondoltam, hogy egyszer majd erről szól a karrierem.”


Jeff Rona neve főként azon szerzeményeivel vált ismertté, melyeket a hazánkban is sikert aratott kórházsorozat, a Chicago Hope, valamint Ridley Scott Szélvihar című kalandfilmjéhez készített. Rona gyermekkorában klasszikus zenét és jazzt éppúgy tanult, mint művészetet és fényképészetet, s egyetemi évei előtt még úgy gondolta, szüleihez hasonlóan ő is fotózással keres majd pénzt. Idővel aztán egyre jobban érdekelni kezdte a zeneszerzés, valamint a főiskolai éveivel párhuzamosan rohamos léptekben fejlődő digitális technika nyújtotta lehetőségek. Tanulmányait követően – szerteágazó ismereteinek hála – számos pályatársának segített be zenei rendezőként, hangmérnökként, billentyűsként, kiegészítő zeneszerzőként, emellett pedig számtalan alkalommal szólaltatott meg etnikai hangszereket is. Ily módon olyan nagynevű rendezők produkcióinak elkészítésében vehetett részt, mint például Steven Spielberg, Robert Altman és Frank Darabont. Egy barátja révén aztán megismerkedett Hans Zimmerrel is, s csakhamar maga is tagja lett a Remote Control Production csapatának.

Első önálló megbízatása a Gyilkos utcák című sorozathoz fűződik, melyet aztán több másik, hasonló kaliberű tévés felkérés követett: a már említett kórházsorozaton túl ő szerzett muzsikát többek között a Pszichozsaru, a Doktorok és a Holtsáv egyes részeihez. Ezen lehetőségek mellett Rona továbbra is előszeretettel segített kollégáinak, s nevének egyre szélesebb körben való ismertsége eredményeként sorra kezdtek érkezni a nagyobb volumenű felkérések (például: Szélvihar, Veszélyes körök, Sebhelyek, Megszólít az éjszaka) is. Közreműködött az Oscar-díjas Traffic aláfestésének létrehozásában is, aminek köszönhetően a filmből kinőtt televíziós minisorozat zenéjét már ő jegyezte. 2006-ban Lisa Gerrarddal dolgozott együtt: az A Thousand Roads című dokumentumfilm hősei a tradíciókat mindmáig tiszteletben tartó indián őslakosok, így a zene is a szimfonikus elemeket ötvözte világzenei elemekkel.

Filmzenei munkálkodásán túl, eddigi pályafutása során Rona olyan ismert zenészekkel, illetve producerekkel dolgozott már együtt, mint Brian Eno, Jon Hassell vagy Azam Ali. Továbbá ő a vezetője az Egyesült Államokban nagy népszerűségnek örvendő folyóirat, a Keyboard Magazin The Real World című rovatának, 2000 decemberében pedig ugyanezen címen könyvet jelentetett meg, amely betekintést enged a szakma rejtelmeibe.
 

Kulics László
2008.09.17.

 

 

Teljes filmográfia: 
 

  Kapcsolódó anyagok


A Chicago Hope kórház zenéje
Moziszériák, tévésorozatok


Cápás filmek
Zenék egy témára

Dallamok hullámain - Interjú Jeff Ronával
Interjú

Így készült a Phantom aláfestése
Beszámolók


Ridley Scott filmjeinek zenéje
Kollaborációk, életutak
 
lemez

Kritikák

A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató