Trevor Jones – 1st Soncinemad Film Music Festival (2006)

violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
 • zene: Trevor Jones
 • vezényel: Trevor Jones
 • kiadás éve: 2006
 • kiadó: Contemporary Media Recordings
 • játékidő: 93:43
Megosztás:
Madridnak összesen két alkalommal nyílt lehetősége otthont biztosítani a Soncinemad elnevezésű, kizárólag a filmzenére fókuszáló rendezvény számára, mely során a komponisták és rajongóik különféle programok keretén belül találkozhattak egymással. S bár e szám nem nagy, a meghívott vendégek és a koncertrepertoárok tekintetében azonban ezen csekély alkalom is igen jelentősnek számít, éppen ezért sajnálatos, hogy a szervezők nem folytatták tovább a sorozatot. A négy koncert közül Alan Silvestri és Trevor Jones estje sikerült a legjobban (inverzük pedig Harry Gregson-Williamsé volt, aki minden bizonnyal keserű szájízzel távozott aznap este a pulpitusról), melyek – némi utómunkálatot követően – szerencsére album formájában is elérhetővé váltak. A Silvestri-féle koronghoz hasonlóan a dél-afrikai származású komponista hangversenyének emlékét őrző kiadvány sem hagyható szó nélkül, hiszen szintén csodálatos élményben képes részesíteni hallgatóját.

c jones soncinemad 01
Jones 2006 táján még nem számított rutinos koncertezőnek – sőt, még interjúkkal sem igazán halmozta el rajongóit, ám ez napjainkra pozitív irányban változott –, amikor azonban a Soncinemad szervezői felkeresték őt azon elképzelésükkel, miszerint egyik estjüket műveinek bemutatására szentelnék, a komponista elfogadta a szíves invitálást, és nekiült a műsorrend összeállításának. Saját bevallása szerint két dolgot igyekezett szem előtt tartani: a film népszerűségét, valamint a muzsika befogadhatóságának mértékét – utóbbival a vágások miatt csapongó, összetett trackeket kívánta elkerülni, így a tematikával, ívvel rendelkező darabokra összpontosított úgy, hogy közben ahol csak tudott, a főtémán túl is válogatott be tételeket.

A szerző Madridba érkezvén mindössze három órát töltött városnézéssel (amit aztán persze a következő évben bepótolt), ideje döntő részét ugyanis az előadások, valamint a koncertre való felkészülés tette ki. Arról, hogy utóbbi mennyire sikeres volt, már a koncert- és albumnyitó Cliffhanger – Függő játszma zárótétele során megbizonyosodhatunk. A Sylvester Stallone főszereplésével készült hegymászós film főtémájával kapcsolatban több helyen is olvashatók olyan észrevételek, miszerint rendkívüli hasonlóságot mutat Az utolsó mohikán főtémájával. Ezen párhuzam ezúttal is megfigyelhető, hiszen a második blokkban az említett alkotásból is elhangzott egy szvit. E két téma összecsengését a szerző egyetlen interjúja során sem tagadta, ugyanakkor minden esetben hozzátette, hogy mindez a rendező, Renny Harlin kérésére történt, aki kifejezetten olyan jellegű főtémát kért tőle, mint Az utolsó mohikán vezérmotívuma. A közel százfős RTVE Orchestra egyébként az utóbbi score-jának egyvelege során érzékelteti leginkább, milyen erővel és energiával képes megtölteni a rendelkezésére álló teret (különösen a "The Last of the Mohicans Main Title" és a "The Battle" trackek esetén érvényesül ez), mely hatás és a score körüli felhajtás minden bizonnyal elmaradt volna akkor, ha a direktor eredeti elképzelésének megfelelően elektronikus zene került volna az alkotás alá. Hasonlóan lenyűgöző előadás keretében hallhatóak a Merlin című tévéfilmhez készült darabok, valamint a szintén a fantasy kategóriába sorolható, ám tizenhat évvel korábban készült A sötét kristály, melynek score-jából Jones egy közel húszpercnyi játékidővel rendelkező egyveleget állított össze. Utóbbi mozi Jim Henson rendezésében készült, és a Labirintushoz hasonlóan azért áll közel a szerző szívéhez, mert aláfestésének létrehozásakor teljes mértékben szabad kezet kapott megbízóitól – hasonló fordult elő vele később a Dark City kapcsán is.

c jones soncinemad 02
Az erő és a dinamika mellett persze jócskán képviseltetik magukat a lágyabb, érzelemdúsabb dallamok is. Elsőként a Sírba viszelnek köszönhetően hallhatunk ilyet, amely a hozzátartozó történet helyszíne révén leheletnyi olaszos dallamvilággal is átjárt a harmonikák családjába tartozó akkordeon, valamint a bendzsó és a mandolin bevonása okán. A kiadvány kuriózuma is – legalábbis az ide válogatott tételei okán – ebből a műfajból kerül ki, a Déli-sark meghódításáról szóló, igaz történeten alapuló 1985-ös Last Place on Earth miniszéria muzsikája ugyanis annak ellenére is csak kizárólag bakeliten érhető el a mai napig, hogy a szakma Jones legjobb művei között tartja számon.

Aki jártas a komponista munkásságában, annak már a tracklista böngészésekor nyilvánvalóvá válik, hogy a legszívfacsaróbb és legcsodálatosabb perceket Az óriás című alkotásból származó "Chapter Six - The Empty Book / Death of A Knight" tartogatja. Míg a ritmusosabb részek tekintetében a Merlinnel és Az utolsó mohikánnal nyűgöz le, addig a drámai vonalon ezen, gyakorlatilag hibátlan tétellel érinti meg leginkább a szerző (valamint a kórus mellett vokalistaként színpadra lépő Paula Alonso Martin) a lelkünket.

A Trevor Jones – 1st Soncinemad Film Music Festivalra keresztelt korong egyrészt nagyszerű koncertlemez, másrészt remek tükörkép arról, hogy milyen palettán képes mozogni a szerző, kinek itt visszaköszönő zenéi mellett számos egyéb népszerű művét is fel lehetne sorolni (például az Excalibur vagy a Labirintus aláfestését), ez a közel másfél órányi hallgatnivaló mégis képes a teljesség érzését kelteni. Trevor Jones koncepciója és összeállítása tehát gyakorlatilag kifogástalanra sikerült, jelen kiadvány által pedig egy remek szerkezeti felépítéssel rendelkező esemény emléke maradt fenn rajongói számára.

c jones soncinemad 03
A Tearto Monumentalban megrendezett koncertből kétféle albumverzióval találkozhatunk a webáruházakban. Az egyik az imént ismertetett Contemporary Media Recordings-féle változat, a másik pedig a spanyolok által megjelentetett, közel húsz perccel rövidebb Música de Cine: Trevor Jones, amelynél jó néhány tétel elhagyása mellett az est kronológiájához sem maradtak hűek. Én az előbbi beszerzését ajánlom mindenkinek.

 
Kulics László
2013. 02. 01. 

Tracklista:

CD1
 1. Cliffhanger End Credits (Cliffhanger) (2:48)
 2. Merlin Opening Titles (Merlin) (1:10)
 3. Ambrosia Dies (Merlin) (1:17)
 4. Re-United (Merlin) (2:29)
 5. Merlin End Credits (Merlin) (2:10)
 6. Roseanna's Theme (Roseanna's Grave) (1:57)
 7. Antonio Looks for Cecilia (Roseanna's Grave) (1:03)
 8. Marcello on Vespa (Roseanna's Grave) (1:12)
 9. Roseanna's Grave End Credits (Roseanna's Grave) (5:50)
 10. Ko Is Shot / End Credits (Aegis) (7:10)
 11. Last Place on Earth Main Theme (Last Place on Earth) (2:42)
 12. Snow Mistress (Last Place on Earth) (1:19)
 13. Norwegian Theme (Last Place on Earth) (0:53)
 14. Chamber Ensemble At Mabel Beardsley's Soiree (Last Place on Earth) (3:09)
 15. Message to the Public )Last Place on Earth) (2:54)
 16. Last Place on Earth Closing Title (Last Place on Earth) (3:28)

CD2
 1. The Last of the Mohicans Main Title (The Last of the Mohicans) (2:42)
 2. The Kiss (The Last of the Mohicans) (3:08)
 3. Fort Battle (The Last of the Mohicans) (3:40)
 4. Top of the World (The Last of the Mohicans) (4:12)
 5. Chapter Six - The Empty Book / Death of A Knight (Mighty) (7:05)
 6. Confederates & Unionists Regroup / Destiny of A Nation (Fields of Freedom) (4:55)
 7. Dark Crystal Overture (The Dark Crystal) (3:20)
 8. The Skeksis Duel (The Dark Crystal) (2:08)
 9. Love Theme (The Dark Crystal) (3:01)
 10. The Gelfling Ruins (The Dark Crystal) (2:20)
 11. The Landstrider Journey (The Dark Crystal) (1:06)
 12. Dark Crystal Finale (The Dark Crystal) (6:22)
 13. Departure (Dominic & Eugene) (4:24)
 14. Axel Heiberg (Last Place on Earth) (3:49)
Az album a Spotify-on:

Megosztás:

További értékelések

Bíró Zsolt
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Gregus Péter
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Tihanyi Attila
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató