Monsignor (1982)

violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Megosztás:
John Flaherty atya (Christopher Reeve) 1944-ben érkezik a Vatikánba, hogy átvegye a kincstár őrzésének feladatát. Bár Olaszországban dúl a háború, a szuverén pápai állam egyelőre biztonságban van, de a világ nagy részéhez hasonlóan egyre szegényebb. Flaherty semmi rosszat nem lát abban, hogy a kincstár pénzét a feketepiacon kamatoztassa, és egy korrupt amerikai tábornok, valamint egy olasz maffiózó segítségével hamarosan szép összeget gyűjt össze. Bár közvetlen felettese is tudomást szerez az ügyről, a pápa előtt mégis titokban tartja az üzletelést, cserébe ő is kér a részesedésből, hogy a pápa halála után nagyobb eséllyel induljon egy rivális bíboros ellen. Flaherty szépen halad felfelé az egyházi szamárlétrán, de legutolsó akciójával még több haragost szerez magának: elcsábít egy francia apácát, Claire-t (Genevieve Bujold).

c williams monsignor 01
Ha szeretnénk tudni, hova tűnt Christopher Reeve a Superman-filmek után, illetve mi történt Genevieve Bujold karrierjével, ez a film válasz ad rá. A Monsignor gyorsan eltűnt a mozik programjából, tátongó fekete űrt hagyva maga után a 20th Century Fox éves elszámolásában. Megdőlt a hit, hogy a Supermanként milliókat moziba csábító Reeve egymaga képes elvinni egy filmet a hátán, így a valaha szárnyaló sztár hamarosan karakterszerepekbe kényszerült, még tragikus lovasbalesete előtt.

A film zenéjét John Williams írta, akit maga Reeve hívott meg a projekthez. A komponistát a nyolcvanas években, a népszerű Spielberg-filmek között meglehetősen furcsa produkciókhoz szerződött le, ráadásul a bukott Monsignor még messze nem a legrosszabb mozija a korszakból: a Heartbeeps vagy a SpaceCamp című borzadályok a mai napig sötét enigmák filmográfiájában. Reeve filmje ezekkel ellentétben érdekes kihívásokat tartalmazott, miszerint Williamsnek egy Nino Rota-jellegű zenét kellett írnia. Az Itáliát idéző mandolin már a nyitótételben fontos szerepet kap, míg a főtéma trombitán szólal meg, ezzel vonva újabb párhuzamokat A Keresztapa és a Monsignor közé. Flaherty jeleneteiben meglepően kevés a vallásos motívum, az egész filmet a maffiafilm-zenék hangulata hatja át. Ez a főtéma többször is visszatér, legszebb variációja az albumzáró "At the Forum"-ban hallható.

c williams monsignor 02
Különleges figyelmet érdemel a "Gloria" című tétel, mely annak idején a bakelitlemez B-oldalát nyitotta. A kórusmű különösen nagy kihívást jelentett a zeneszerzőnek, mivel a moziban semmilyen más hangeffekt vagy dialógus nem szerepel a jelenetben, így azt csak Williams zenéje viszi előre. A filmben is előadott kórusművet egy élő templomi orgona támogatja, miközben az érzelmeket a komponistának kell a vonósok és rézfúvósok hozzáadásával bemutatnia. Ebben a jelenetben jön rá Claire Flaherty valós kilétére és tevékenységére, tehetetlenül szemlélve, ahogy szerelme a végzete felé rohan. Ha a film többi része is erre a szintre tudott volna emelkedni, valószínűleg nem okozott volna annyi problémát a terjesztőknek.

A Monsignorban körülbelül ötpercnyi zene van, ami nem került fel a lemezre, de ezek általában a témák redundáns ismétlődéséből állnak. Ezzel szemben a CD-n tízpercnyi olyan kiváló zene van, ami nem szerepelt a filmben, részben azért, mert kivágták, részben azért, mert csak az album számára készültek. Ezek közé tartozik az olasz helyszínt illusztráló, utazgatós "Reunion in Italy", valamint a sötétebb Szicíliát bemutató "The Meeting in Sicily". Ezek a trackek egy olyan másodlagos témára épülnek, amit Williams "Esplanade-nyitány" című munkájából vett át, de a filmben ez az erőszakos téma kevésbé grandiózusan hallható, mint a száraz trombitaszólóra építő főtéma. Az album összességében eléggé változatos, és Williams olyan oldalát mutatja meg, ami talán nem olyan ismerős, mint nagy szimfonikus zenéi.

c williams monsignor 03
Az album eredetileg csak bakeliten jelent meg, a Casablanca kiadó gondozásában. Mivel a film sikertelen volt, hivatalos CD-kiadásra nem került sor később sem, így a bakelit anyaga csak illegális formában terjedt el. Mikor 2007-ben a zene CD-n is megjelent, az Intrada kiadó rámutatott, hogy 1977-től kezdve ez volt az egyetlen, CD-n kiadatlan Williams zene. Most ez a hiány is pótlásra került, mert Douglass Fake cége egy alapos remixelés után végre kiadta a bakelit anyagát. A háromezer darabban megjelent limitált kiadású CD a szokásos exkluzív körítést kapta, részletes jegyzetekkel és tételenkénti elemzéssel megspékelve.

 
Hubai Gergely
2008. 03. 17. 

Tracklista:
  1. Theme from Monsignor (3:25)
  2. Reunion in Italy (1:33)
  3. Forgotten Vows (4:12)
  4. The Meeting in Sicily (3:53)
  5. Audience with the Holy Father (3:42)
  6. Gloria (5:12)
  7. Monsignor (2:12)
  8. Appolini's Decision (3:14)
  9. Santoni's Confession (5:01)
  10. At the Forum (5:09)
Megosztás:

További értékelések

Bíró Zsolt
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Gregus Péter
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Kulics László
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Tihanyi Attila
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató