Knight Rider Team (1997)

Team Knight Rider
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
  • zene: Gary Stockdale
  • kiadó: kiadatlan
Megosztás:
A klasszikus folyamot követően a Knight Rider-franchise újraélesztésével (két, sikertelenségbe torkolló egész estés tévéfilmet követően) 1997-ben próbálkoztak meg a Knight Rider Team (ezúton is üdvözlet a hazai címadóknak, akik egyetlen szó áthelyezésével "magyarosítottak") révén, melynek történetei tíz évvel az eredeti sorozat után játszódnak, amikor a Jogért és Igazságért Alapítvány immáron csapatot szervezve igyekszik megvalósítani céljait. Öt ember öt különleges járművel (melyek Dante, Domino, Beast, Kat és Plato névre hallgatnak) alkot egyfajta osztagot, és küzd elszántan a társaság elveiért, főhadiszállásukként pedig már nem kamion szolgál, hanem egy teherszállító óriásgép. A Brixton Karnes, Christine Steel, Duane Davis, Kathy Trageser és Nick Wechsler főszereplésével készült széria azonban mindössze egyetlen évadot élhetett meg, a Universal illetékesei ugyanis a nézettségi index folyamatos zuhanása miatt jobbnak látták a Rick Copp és David A. Goodman által megvalósított projekt finanszírozásának befagyasztását.
 
c stockdale knight rider team 02
A score-ról Gary Stockdale (akiről itthon elsősorban a Sabrina, a tiniboszorkány révén hallhattunk) gondoskodott, aki egy korábbi együttműködésének köszönhetően került bele a projektbe. Két régi barátja, Jerry Colker és John Kassir kérték fel őt a Johnnytime című gyerekműsorhoz a kilencvenes évek közepén, s ennek révén ismerkedett meg Scott McAboy, valamint Gilbert Alexander Wadsworth producerekkel, akik aztán megkeresték őt ezzel, az először még Time Travelers 2000 címen beharangozott projekttel. Átbeszélték, hogy milyen elképzeléseik vannak, illetve mindehhez milyen lehetőségeket biztosítanak az elektronikus elemek és a hangminták, melyek alkalmazására a szűk költségvetés okán volt szükség. "El lehet képzelni, hogy meglepődtem akkor, amikor később felhívtak, és azt mondták, hogy rendben, van egy promo anyag, amihez zenét kellene írni, a projektet pedig Knight Rider Teamnek fogják hívni, és a régi széria spin-offja lesz" – mesélte a szerző, aki fiatalkorában Henry Mancini mentoráltjaként tanult zeneszerzést, s eltöltött némi időt Lalo Schifrin oldalán is.

A komponista számára ezúttal nem volt biztosított a kreativitás szabadsága, a készítőknek ugyanis konkrét elképzeléseik voltak arra vonatkozólag, hogy milyen aláfestést kíván meg szériájuk, s bár a munkálatok során temp zenéket nem alkalmaztak, követendő példaként számos mozifilm aláfestését hozták fel neki – többek között az akkoriban oly nagy népszerűségnek örvendett A szikláét is. "Ez is része volt ennek a megbízásnak, ezért tehát azt követtem, amit ők kívántak, s igyekeztem egy lendületes akcióscore-ral előállni számukra" – nyilatkozta Stockdale, aki hanyagolta a Knight Riderből ismert Stu Phillips- és Don Peake-féle dallamokat, és a megváltozott felállás, valamint a szereplőgárda okán egy olyan, hangmintákon alapuló kompozícióval járult hozzá a produkcióhoz, amely heroikusabb vezérmotívumokkal operálva igyekezett nyomon követni a történéseket. Az egyenként háromnegyed órás epizódok többnyire harminc-harmincöt percnyi muzsikát igényeltek, ami meglehetősen feszített munkatempót jelentett: "Az igazat megvallva, eléggé brutális iramot diktáltak. Az időm nagy részét a stúdiómban töltöttem a hangmérnökömmel, Bob Kearneyvel, és igyekeztem a lehető legjobbat kihozni DA-88-as rögzítőm, valamint a Digital Performer program segítségével". Stockdale e megbízással kapcsolatos negatívumként nem azt élte meg, hogy előre felvázolták neki a követendő stílust, illetve irányt, hanem azt, hogy a nemzetközi szinten történő forgalmazás okán túl kellett tömörítenie score-ját, ami ezáltal elveszett az effektek között: "Mivel nem volt költségvetés arra, hogy igazi zenekarral dolgozzak, a színvonal érdekében a lehető legjobb minőségű hangmintákat igyekeztem alkalmazni, ami méretigényes volt. A széles körű forgalmazás szándéka miatt azonban egy, általuk optimálisként meghatározott méretet kellett tartani, aminek az lett az eredménye, hogy egy részét nem igazán lehet hallani annak, amit írtam" – emlékezett vissza.
 
c stockdale knight rider team 01
Az Emmy-jelöléssel is rendelkező Gary Stockdale ezen munkája sosem élte meg a kiadást, így csupán a képsorokkal együtt ismerhető meg – az imént említettek okán nem éppen kifogástalan minőségben. Mindent összevetve ugyan a Knight Rider Team kísérete dallamvilágát tekintve teljesen más irányt képvisel, mint a zenei szempontból is klasszikusnak számító eredeti széria, a tévés aláfestésekhez képest kifejezetten korrektnek nevezhető.

 
Kulics László
2014. 05. 22.
Megosztás:
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató