TMNT - Tini Nindzsa Teknőcök (2007)

TMNT
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
 • zene: Klaus Badelt, különféle előadók
 • vezényel: William Ross
 • kiadás éve: 2007
 • kiadó: Warner / Atlantic
 • játékidő: 44:52
Megosztás:
Az én korosztályomnak, vagyis azoknak, akik a kilencvenes évek kezdetekor élték tízes éveiknek az elejét, biztosan nagy kedvencük volt a négy harcos teknős, melyeket rajzfilmsorozat, képregény és játékfigura formájában ismerhettünk meg annak idején – bár akkoriban hazánkban érthetetlen okokból még Tini Titán Teknőcök néven futottak. Sőt élőszereplős filmet is forgattak a reneszánsz művészek nevét viselő mutánsokról, ami így visszagondolva a kivitelezést tekintve elég vicces alkotás volt, de hozzáteszem ennek ellenére, elég sokszor láttam eme művet, s gondolom ezzel nem vagyok egyedül. Kicsit kétkedve fogadtam, amikor bejelentették, hogy újra mozivászonra álmodják a teknősöket, aztán szerencsére kiderült, hogy CGI-technika alkalmazásával teszik majd mindezt. Félve fogtam neki a film megnézésének – nosztalgia ide vagy oda – hiszen mégsem én vagyok az elsődleges célcsoportja a műnek. Kétkedésem azonban hamar elmúlt, mert a film nézhető darab lett. Ugyan teli van hatalmas klisékkel meg ezeréves fordulatokkal, de ha húsz évvel lennék fiatalabb, valószínűleg nagy ámulattal néztem volna, így a célját mindenképpen elérte, mert akiknek szól, azok biztosan élvezik is a mutáns hüllők legújabb és eddigi leglátványosabb kalandját.
 
c badelt tmnt 01
Szinkronhangoknak sikerült egy kisebbfajta sztárgárdát leszerződtetni (Chris Evans, Laurence Fishburne, Patrick Stewart, Sarah Michelle Gellar), sőt még Kevin Smith kultrendezőt is a projektbe csalogatták egy kisebb szerep erejéig. A sztori mindenféle különösebb felvezetés nélkül indul, tehát aki eddig csak a moziplakáton vagy a DVD borítóján látott tini nindzsa teknőcöt, az jócskán hátrányból indul a történet megértését illetően. Természetesen a filmben majdnem mindenki benne van, aki a TMNT-univerzum része, így April, Szecska mester és a Talpas Nindzsák is felbukkannak, a jól megszokott főgonosz – vagyis Zúzó – azonban nem tagja a csapatnak, van viszont helyette egy halom kővé vált örökéletű harcos, akik szintén halhatatlan parancsnokuknak engedelmeskedve egy túlvilági kapu megnyitásán fáradoznak. Ehhez tizennégy darab, a Földre szabadult szörnyet kell befogniuk, a gond pedig ott kezdődik, amikor Leonardót is egy ilyennek nézik.

A film képsorait sok dallal is aláfestették, ezért a score néha igen hangsúlytalan lett, ráadásul a kiadott filmzenei CD is döntően betétdalokat tartalmaz. Utóbbi bemutatására nem vállalkoznék, viszont a Marco Beltramit a zeneszerzői poszton váltó Klaus Badelt munkájának fricskázására már annál inkább - így a fenti értékelés is csak a film score-jára vonatkozik.
 
c badelt tmnt 02
Ami a levesporok esetében a Knorr vagy a Maggi, az a filmzenében Klaus Badelt. Vagyis a produktumaik hasonlítanak az eredetire, gyorsan elkészülnek, szabadon variálhatók, nem kell hozzájuk sok alapanyag és elég olcsók is. A hajdan szép reményű germán komponista honfitársától, Hans Zimmertől tanulta ki az ipart. A komponálás mestersége mellett a sok társzeneszerző alkalmazásának furmányait, és a könnyen variálható repertoár kialakítását is elsajátította, sőt a Zimmer-házból e két utóbbi készséget ő leste el a legjobban. Így hiába Az időgép, a Ned Kelly, Az ígéret vagy a tavalyi Hajnali mentőakció jól sikerült aláfestése, Badelt munkásságát egyre inkább a gyorsan összedobott, összeollózott, a Remote Control stúdióban maradékként jelentkező zenék elegyítése jellemzi. A TMNT esetében is ezt halljuk, vagyis mindenből egy kicsit, amit az elmúlt tizenöt évben Zimmer és a mellette dolgozó szerzők készítettek. Van itt Lánglovagok, A szikla, Gladiátor, Artúr király és még megannyi más film score-ja, melyből egy-egy motívum felsejlik Badelt ezen művében. Természetesen mindezeknek köszönhetően nem rossz a zene, hiszen az átdolgozott alapanyagok egytől egyig maradandó alkotások. Ebből kifolyólag van egy néhol remek, hősies témákat felvonultató, esetenként grandiózus elemeket is tartalmazó kreálmányunk, melyet szerzője különösebb megerőltetés nélkül dobott össze, feltehetően kimondhatatlan nevű kiegészítő zeneszerzőivel, hangszerelőivel és technikai segédmunkásaival. A kérdés az, hogy meddig folytatható ez így ebben a formában, hiszen egyszer csak elfogynak az egy kaptafára készült témák. El kell, hogy jöjjön az az idő, amikor már nem variálható tovább ugyanaz a ritmus, amikor a teljesen egyforma dobalapokat megunják már maguk a szerzők is. Jelentem, én már nagyon unom. És te Klaus?

 
Gregus Péter
2008. 09. 14. 

Tracklista:
 1. Shell Shock - Gym Class Heroes (3:16)
 2. Rip it Up - Jet (3:19)
 3. There's a Class for This - Cute Is What We Aim For (3:36)
 4. Awww Dip - Cobra Starship (2:56)
 5. Roses - Meg & Dia (3:28)
 6. Bring Me Along - Pepper (3:33)
 7. Fall Back into My Life - Amber Pacific (3:36)
 8. Red Flag - Billy Talent (3:16)
 9. Walking on Water - This Providence (2:36)
 10. Youth Like Tigers - Ever We Fall (2:43)
 11. Lights Out (Chris Vrenna Remix) - P.O.D. (2:57)
 12. Black Betty - Big City Rock (3:31)
 13. I Love Being a Turtle - Klaus Badelt (3:05)
 14. Nightwatcher - Klaus Badelt (3:00)
Az album a Spotify-on:

Megosztás:
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató