Azután (2010)

Hereafter
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
 • zene: Clint Eastwood
 • vezényel: Gennady Loktionov, Ashley Irwin
 • kiadás éve: 2010
 • kiadó: WaterTower Music
 • játékidő: 34:03
Megosztás:
Clint Eastwood a Gran Torinóban nyújtott tökéletes alakításával elköszönt a színjátszástól, azonban rendezőként továbbra is aktív. Sőt olyannyira tevékeny, hogy nyugodtan kijelenthető: ő napjaink legtermékenyebb hollywoodi direktora. Elég beszédes adat, hogy az elmúlt tíz évben tíz filmet rendezett, ezt rajta kívül egyetlen más nevesebb rendező sem mondhatja el magáról. Ráadásul Eastwoodnál a mennyiség nem is megy a minőség rovására, hiszen vagy jó filmeket (Titokzatos folyó, A dicsőség zászlaja), vagy igazi klasszikusokat (Millió dolláros bébi, Gran Torino, Levelek Ivo Dzsimáról) készít, azonban sajnos legutóbbi alkotása, az Azután nem ezek közé tartozik. Bármennyire is nagy tisztelője vagyok ennek a legendás hollywoodi ikonnak, az Azutánról jót nem tudok írni – ez a film egyszerűen rossz lett, pontosabban végletesen unalmas.
 
c eastwood hereafter 01
Aki látta a mozi trailerét, az megfigyelhette, hogy egy elég mozgalmas filmnek állították be az alkotást, robbanással, szökőárral, halottakkal és titokzatos események tömegével. Ebből a szempontból ez az előzetes egy tökéletes marketingfogás volt, hiszen egy eseménytelen filmet sokkal izgalmasabbnak állított be, mint amilyen valójában, és bár ez nem egyedi a trailerek világában, de az Azután esetében szembeötlik, hogy mennyire eltérő az ígéret és a valóság. Persze nem ettől lett Eastwood egyik leggyengébb alkotása, sokkal inkább attól, hogy ebben a filmben gyakorlatilag semmi olyan nem történik, ami lekötné az embert.

A sztori három történetet mesél el. Először megismerhetünk egy cunamikatasztrófát túlélő francia újságírópárt, majd két szegény sorú londoni ikerfiút, végül egy San Franciscó-i halottlátó cukorgyári munkást. A három sors nagyjából a film négyötöd részéig külön fut, tehát felváltva láthatunk egy-egy eseményt a szálakból, amik végül a fináléban lazán összekapcsolódnak. Az egyes történetek hol megrázóak, hol elgondolkodtatóak, a londoni szál például tragikusan lírai, a franciában pedig a pár női tagja (Cécile De France) figyelemreméltóan letisztultan, hitelesen játszik. Az érdektelenség leginkább az amerikai vonal bemutatásától uralkodik el, ahol is a halottakkal kommunikáló munkás (Matt Damon) próbálja felvenni a küzdelmet azzal a teherrel, ami ezzel a képességgel jár. Noha Eastwood társadalmiprobléma-felvetései most is néhol ütősek (mindez talán a legjobban a londoni vonal esetében figyelhető meg), de mivel a történet darabos, majd egy idő után már lapos is, így a moziban rejlő mélyebb gondolatok mélyen is maradnak, mert a néző egy idő után beleun az eseménytelenségbe.
 
c eastwood hereafter 02
Az Azután lehetett volna jobb alkotás is, bár a vontatott története korlátok közé szorította a rendezőt. Különösen nevetséges a filmmel kapcsolatban, hogy egy cunamikatasztrófás alkotásként hirdették, és a köztudatba is úgy ment át, mint egy szökőárat bemutató mozi, azonban ezen jelenetek a film első tíz percében leperegnek, vagyis kevesebb mint tíz százalékát teszik ki. Az Amerikai Filmakadémia egyébként a vizuális effektusokat Oscar-díjra jelölte, ami igen pikáns, mivel CGI-technika nemigen akad a moziban az első tíz perc közepes trükkjein kívül.

Eastwood régóta kacérkodik már a zenéléssel és zeneszerzéssel, saját bevallása szerint is már fiatal korától a jazz bűvöletében él. A hetvenes évektől kezdve sok filmjéhez komponált már kisebb instrumentális kompozíciókat vagy dalokat, de a teljes score megírására csak 2003-tól vállalkozik. Kis túlzással mondhatom, hogy aki ismer egy Eastwood-zenét, az ismeri az összeset. Persze lehetne arról hosszan értekezni, hogy a rendező-komponista muzsikái szándékosan képviselik-e ezt a melankolikus, gyászos, minimalista hangzásvilágot, vagy csak ennyire futja az autodidakta módon megszerzett zenei képzettségéből. Azonban a kompozíciói többnyire jól működnek a képek alatt, ezért kár is belemenni, hogy mi a meghatározó Eastwood score-jaiban, a kevés zenei tudás vagy a szándékosan mélabús koncepció. Viszont az Azután esetében – a korábbiakkal ellentétben – nem működik az aláfestés, sőt az amúgy is álmosító filmet még unalmasabbá teszi, így jelen esetben muszáj a szerényebb filmzeneszerzői képesség tájékán kutatni az okokat. Szóval bármennyire is tisztelem a nagy klasszikus hollywoodi ikont, jelen kompozíciójával kapcsolatban csak azt tudom leírni, hogy túlvállalta magát, és éreznie kellett volna, hogy ehhez ő kevés. Például James Newton Howard, Clint Mansell vagy Edward Shearmur elektronikus megoldásokkal átszőtt nagyzenekari megoldásaival, illetve egy erős, nem a háttérben megbúvó zenével el tudom képzelni, hogy az Azután egy más karakterű mozi is lehetett volna.
 
c eastwood hereafter 03
A score-ban – csakúgy, mint minden Eastwood-zene esetében – meghatározó szereppel a zongora, a gitár és a vonósok bírnak. A témák egyszerűek, pár hangból állnak és egyformák. Néhol zongorán, néhol gitáron kerülnek bemutatásra, olykor pár hegedűs játéka, illetve szájharmonika hangjai színesítik a muzsikát. A főbb bajok egyike is ez, vagyis a dallamok, a hangszerelés, a zenei megoldások nem kötődnek a filmhez, gyakorlatilag ki lehetne cserélni bármely korábbi Eastwood-score részletével, semmi jellegzetességük nincs. A nyitóképek alatt hallható, azoktól egyébként teljesen idegen hangulatú "Beginning Credits" ugyanúgy szólhatna a Millió dolláros bébi vagy A dicsőség zászlaja alatt, és ez a felvetés bármely trackre igaz. A tételek többsége nagyon rövid, többnyire az egy percet sem érik el, ráadásul többségükben nem is történik semmi zeneileg említésre érdemes. Bizonyos következetesség felfedezhető abban, hogy az angol szál esetében a zongora a vezető hangszer, az amerikai szálnál a gitár, míg a francia esetében a vonósok, de erre a film alatt nem lehet felfigyelni, csak a trackcímek alapján következtethetők ki.

A zongorán és a gitáron banális megoldások formájában hallhatók a zeneszerző elképzelései, talán a vonósokkal kombinált részletek között lehet bonyolultabb kompozíciót találni ("Mom Leaves", "Multiple Attempts", "Hat Chase", "Talk of the Hereafter"), már ha három-négy különböző hangszer kombinációja bonyolultnak nevezhető. Néha, legyen ez a kifejezés bármennyire is pejoratív, az az ember érzése, hogy tényleg egy ujjal lettek feljátszva a zongorás "melódiák" ("Marie Back Home", "Book Signing"), de a gitárból előcsalt hangokhoz se kellett sok az említett testrészből ("George Watches Her Go", "Without a Partner", "George's Letter", "George Eats Alone", "Marcus Waits"). Az utóbb említett öt tétel egyébként a játékidő kivételével semmiben sem különbözik.
 
c eastwood hereafter 04
Egy tétel menti meg a score-t attól, hogy végletesen rossz muzsikának tituláljuk, ez pedig az "End Credits", melyen érezni, hogy ezzel valóban foglalkozott a komponista, de ez csak a stáblista alatt fut, tehát nem jelenethez kötődik. Eastwood problémája pedig többnyire ez, vagyis hiába képes szép muzsika írására, azokat gyakran nem bírja a jelenetekhez kapcsolni, így az, amit filmzeneszerzőként nyújtani tud, olykor elég érdektelen. Az persze már más kérdés, hogy a nem képekhez kötött muzsikái viszont egy jazzben jártas zenészt tárnak elénk.

 
Gregus Péter
2011. 07. 25. 

Tracklista:
 1. Beginning Credits (0:43)
 2. Tsunami (1:15)
 3. Embrace (0:52)
 4. Jason Dies (0:39)
 5. Marie Back Home (0:53)
 6. Sad George (0:15)
 7. Jason's Ashes (1:06)
 8. Mom Leaves (1:15)
 9. Talk of the Hereafter (2:07)
 10. George Watches Her Go (0:31)
 11. Two Beds (0:58)
 12. Bonjour (0:48)
 13. Marie's Research (0:56)
 14. Without a Partner (0:47)
 15. Multiple Attempts (1:57)
 16. Hat Chase (0:49)
 17. Used to Be Happy (3:18)
 18. George Eats Alone (0:21)
 19. George's Letter (0:45)
 20. Book Signing (1:00)
 21. Marcus Waits (0:56)
 22. Marcus Goes Home (1:18)
 23. A Letter to Marie (1:14)
 24. Marie and George (2:09)
 25. End Credits (6:24)
Az album a Spotify-on:

Megosztás:

További értékelések

Bíró Zsolt
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Kulics László
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Tihanyi Attila
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs

Kapcsolódó írások

A kolosszus
Az órák
Evelyn
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató