Grincs (1966)

How the Grinch Stole Christmas!
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
 • zene: Eugene Poddany, Albert Hague
 • vezényel: Eugene Poddany
 • kiadás éve: 2012
 • kiadó: WaterTower Music
 • játékidő: 26:21
Megosztás:
Theodor Seuss Geisel (vagy ahogyan szélesebb körben ismerik: Dr. Seuss) több mint félszáz gyermekkönyvvel büszkélkedhet, melyek verses formájú, alacsony szókincsű szövegei éppúgy különlegesnek számítanak, mint az író által készített illusztrációk, vagy a kötetek egyedi atmoszférája, hangvétele. A tengerentúlon nagy népszerűségnek örvendő történetek közül hazánkban évtizedekig csak egy, a Muki szarvas, a szíves házigazda volt elérhető, majd a Ron Howard által rendezett A Grincs sikerét követően a mese eredetije Hogyan lopta el a Görcs a karácsonyt? címmel vált elérhetővé (később A Grincsként is a boltok polcaira került), egyéb művei azonban csak 2016 után érkeztek meg hozzánk.
 
c poddany hague grinch 01
Az író több könyvét is adaptálták már Hollywoodban, ahol megannyi Bolondos dallamok-forgatókönyv elkészítése révén is ismerték. Történetei közül A Grincs lett az első, melynek tévés rajzfilm feldolgozása zöld utat kapott, és ez annak ellenére következett be, hogy Dr. Seuss eleinte szkeptikus volt a projekttel kapcsolatban, és nem akarta, hogy ily módon is elérhetővé váljon - álláspontját elsősorban a korábbi, The 5,000 Fingers of Dr. T. című mozival kapcsolatos kellemetlen tapasztalatai táplálták. A Bolondos dallamok egyes epizódjain vele dolgozó rendező-producer, Chuck Jones azonban megnyugtatta, hogy meséje jó kezekben lesz. A karácsonyt zsigerből gyűlölő Grincs történetének terjedelme viszont kevés volt ahhoz, hogy az ünnepi műsorprogramba szánt rajzfilm félórásra tervezett játékidejét kitöltse, ezért Irv Spector és Bob Ogle forgatókönyvírók néhány új elemmel tovább gazdagították a történetet. A hozzátoldások azonban nem számítottak újdonságnak, ugyanis e mese a kezdetektől fogva bővült: 1955-ben még csak egy harminckét sorból álló vers volt, amelyből két évvel később könyv lett, majd jött a Jones-féle rajzfilm, illetőleg a 2000-es és 2018-as adaptációk, melyek esetében szintén a játékidő kitöltése okán nyúltak hozzá a sztorihoz.

Az eredetileg fekete-fehér illusztrációk a rajzfilm révén színekkel gazdagodtak, és ezek a mai napig éppúgy meghatározzák a karaktert, ahogyan az eredetileg szerény fogadtatásban részesülő, mára azonban alap karácsonyi mesefilmnek számító Jones-alkotás dalainak egy része is. Az instrumentális kíséretről a közel hatvan egyéb MGM-rajzfilmet is jegyző Eugene Poddany gondoskodott, aki az elsősorban Carl Stalling és Scott Bradley révén meghonosított rajzfilmzenei stílusjegyeket ötvözte a karácsonyi muzsikákra jellemző fordulatok, rezesek, csengettyűk és csőharangok segítségével. Ám bármennyire is jó munkát végzett, szerzeményein túlnőttek a dalok, melyek sokkal fontosabb részét képezték a mesének, mint a score. Ezek dallamait nem Poddany, hanem a főként Broadway-darabokon dolgozó Albert Hague jegyzi, szövegüket pedig maga Dr. Seuss írta. A többnyire kórusra épülő, a szeretet ünnepének zenei atmoszférájához idomuló számok közül Kifalva lakóinak karácsonyi dala, a "Welcome Christmas", valamint a "You're a Mean One, Mr. Grinch" váltak örök érvényűvé és elengedhetetlen részévé minden további Grincs-feldolgozásnak.
 
c poddany hague grinch 02
A Grincs kísérete bakeliten jelent meg először, a kilencvenes évektől kezdve azonban különféle CD-változatok is napvilágot láttak. Utóbbiak közül a WaterTower Music által 2012-ben kiadott albumot tartom a legjobbnak, melyen a dalok és a score Boris Karloff narrációjával egészülnek ki – a főként horrorokban szereplő színész szerződtetése ellen egyébként Dr. Seuss eleinte tiltakozott, attól tartott ugyanis, hogy orgánuma túl félelmetes lesz. Ám a mesével egyetemben az albumot is csak azoknak ajánlom, akik szeretnének kicsit nosztalgiázni, illetve kíváncsiak arra, mi volt az előzménye a kétezres években bemutatott két, kasszasikernek számító feldolgozásnak.
 
 
Kiemelkedő trackek: Opening, Tomorrow Is Christmas, It's Practically Here, Welcome Christmas, You're a Mean One, Mr. Grinch, You're a Mean One, Mr. Grinch (Reprise)

 
Kulics László
2018. 12. 22. 

Tracklista:
 1. Opening (1:29)
 2. Trim Up the Tree (0:45)
 3. Tomorrow Is Christmas, It's Practically Here (4:11)
 4. Welcome Christmas (0:46)
 5. I Must Stop Christmas (0:59)
 6. You're a Mean One, Mr. Grinch (5:15)
 7. You're a Mean One, Mr. Grinch (Reprise) (5:15)
 8. A Quarter of Dawn (1:43)
 9. Welcome Christmas (2:52)
 10. Finale (3:06)
Az album a Spotify-on:

Megosztás:
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató