A nemzet aranya: Titkok könyve (2007)

National Treasure: Book of Secrets
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
 • zene: Trevor Rabin
 • vezényel: Tom Calderaro
 • kiadás éve: 2008
 • kiadó: Walt Disney Records
 • játékidő: 22:40
Megosztás:
2004-ben hiánypótló alkotásnak számított a kincskeresős kalandfilmek kínálatában A nemzet aranya, mivel a kalapos régészprofesszor negyedik epizódját még csak lebegtették George Lucasék, más meg nem adta régimódi kincskeresésre a fejét a vásznon. Ezért elég szép anyagi siker lett a Nicolas Cage nevével fémjelzett mozi, így nehéz volt elképzelni, hogy a produceri feladatot ellátó Jerry Bruckheimer ne gondolkodna a folyatáson, melyet végül 2007 karácsonyára össze is hozott. A filmben az első rész szinte mindegyik fontosabb karakterét viszontláthatjuk, de még két komoly húzónév (Helen Mirren és Ed Harris) is került a gárdába. Ahogy az lenni szokott a sikeres filmek folytatásai esetében, az alkotók nem akartak kispórolni az újból semmit, így ez a második rész is nagyobb, látványosabb, összetettebb, és ebből fakadóan követhetetlen, szétszórt, mellékszálakkal terhelt mű lett.
 
c rabin national treasure book secrets 01
Ben Gates (Cage) most is egy amerikai relikvia felkutatásába kezd, de elsősorban nem a kincs izgatja, hanem az, hogy megmentse családja becsületét, lévén, hogy Mitch Wilkinson (Ed Harris) meggyanúsítja őket, hogy őseik részt vettek a Lincoln-merényletben. Persze a családi renomé megóvásán túl, a legendás aranyváros, Cibola felfedezése is egyre inkább lázba hozza a kincsvadászokat, azonban a cél eléréséhez többek között be kell törniük a Buckingham-palotába, el kell rabolniuk az Egyesült Államok elnökét, és más hasonló, kissé nehezen kivitelezhető akciókat kell végrehajtaniuk. A siker, happy end és családegyesítés természetesen nem marad el a film végén, ráadásul a harmadik részt is előkészítették, így hamarosan feltehetőleg egy újabb amerikai titkos kincs felkutatását láthatjuk viszont a vásznon.

Az első rész zenéjének elkészítését – főként Jerry Bruckheimer okán – Trevor Rabinre bízták. A szerző a tőle megszokott stílusban írta meg annak idején a score-t, ami teljesen megállta a helyét a film alatt, bár az egyediség és az ötletesség tekintetében már akadtak problémái. A folytatás aláfestése nem késztette nagy erőfeszítésre a szerzőt, mivel a film score-ja majdhogynem teljesen megegyezik az első részben hallottakkal, és ezalatt nemcsak a főbb témák és a stílus átemelését értem, hanem gyakorlatilag olybá tűnik, hogy komplett részleteket használt fel Rabin az előző részből. Természetesen készültek új témák is, melyek többsége zeneileg meglepően színes, sőt a szerzőtől szokatlan dallamokat és hangszerelést is hallunk – gondolok itt a párizsi vagy a nyitó jelenet aláfestésére. A grandiózus hangzásvilág is több helyen jellemzője a muzsikának, főként az aranyváros felfedezését kísérik ilyen hangzású tételek. A score-ból azonban hiányzik az eredetiség, az a plusz, ami megkülönböztetné Rabin korábbi alkotásaitól, pláne az első epizód aláfestésétől, több helyen pedig egyenesen rontanak a filmen a szerzőre annyira jellemző dinamikus tételek. A mozi elejétől dübörgő dobok és a gitárok, valamint a teljes hangerőn szóló műanyag hangzású vonósok állandó alkalmazása nem teremti meg a filmben a feszültséget, a zenének nincs íve, mivel ugyanolyan harsány a film kezdetekor, mint a végén.
 
c rabin national treasure book secrets 02
A score kiadását sokáig lebegtették, aztán különösebb bejelentés nélkül végül elérhető lett iTuneson keresztül – sokak csalódására azonban mindössze huszonkét perces hosszúságban. Azonban ebben a terjedelemben a második rész minden újdonságát sikerült megmutatni, ami meg nem került bele ezen letölthető verzióba, azt már hallhattuk az első rész CD-jén.

 
Gregus Péter
2008. 09. 30. 

Tracklista:
 1. Page 47 (2:39)
 2. Cibola (5:16)
 3. Spirit of Paris (2:21)
 4. City of Gold (2:14)
 5. So! (1:47)
 6. Bunnies (2:03)
 7. Gabby Shuffle (1:52)
 8. Franklin's Tunnel (4:28)
Az album a Spotify-on:

Megosztás:
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató