A magányos ügynök (1989)

Licence to Kill
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Megosztás:
Tizenhatodik küldetésén James Bond (Timothy Dalton) kilép egy rövid időre őfelsége titkosszolgálatától, hogy bosszút álljon Franz Sanchez (Robert Davi) drogbárón, aki egy sikertelen elfogási akció után bosszúját a 007-es ügynök jóbarátain tölti ki. Kormánytámogatás nélkül Bond kénytelen Pam Bouvier (Carey Lovell) ügynöknő társaságában követni a gonosztevőt – Sanchez az Isthmus banánköztársaságba vonul vissza, amit szinte egyedül irányít, az ország GDP-jének jelentős része a kokainkivitelből származik. A magányos ügynöknek egyedül kell felszámolnia a drogbáró teljes birodalmát, és bár ezzel saját országának is keresztbetesz, de célját végül természetesen eléri.
 
c kamen licence to kill 01
Ha John Barry esetleg nincs kéznél, akkor se kell félteni a Bond-filmek producerét, hisz biztos kézzel bírt mindig kiválasztani egy zeneszerzőt, akire talán senki nem gondolt volna akkoriban. Legyen szó egy rossz vagy egy jó musicalszerzőről (Monty Norman és Marvin Hamlisch), vagy akár a Beatles produceréről (George Martin), Albert R. Broccoli mindig meglepte a rajongókat, mikor olyan művészt kért fel, akinek nem volt túl sok köze a 007-es által képviselt műfajhoz. 1989-ben azonban végre olyan komponistát választott helyettesnek, akinek volt akciófilmes múltja, nem is akármilyen. Michael Kamen már túl volt a Halálos fegyver, valamint a Drágán add az életed! zenéjének megkomponálásán, és az új Bond-film történetét mintha egyenesen neki írták volna. Az elkészült score egy igen kellemes anyag a Kamen-rajongóknak, de sajnos az album kiadott változata túl sok kívánnivalót hagy maga után.

Ha elindítjuk a CD-t, jobb ha gyorsan ugrunk pár számot, de a főcímdalt azért érdemes egyszer meghallgatni, hogy halljuk, mire is cserélték le Kamen és Clapton szerzeményét. Gladys Knight dalának megírásához három ember kellett, akik annyira szerették volna visszaadni a Goldfinger hangulatát, hogy végül loptak is az előbbi szerzeményből, majd rövid pereskedés után a klasszikus Shirley Bassey-dal három szerzőjét is feltüntették társszerzőnek. Az immár hat ember által összehozott dal iskolapéldája annak, milyen az, amikor a 007-es ügynök frontálisan ütközik az R&B-vel – erre a dal relatív bukása miatt azóta se került még egyszer sor. Pedig a szám nem annyira rossz, de ötperces hosszával nemcsak a leghosszabb Bond-dal, hanem az egyik legfárasztóbb is. Ellenpontja a film végén hallható "If You Asked Me To" című dal, ami Patti LaBelle előadásában már a műfaj fogyaszthatóbb változata, csak sajnos a Bond-hangulat hiányzik belőle, lévén utólag csapták hozzá a filmbe marketingokokból.
 
c kamen licence to kill 03
A score csak az album második felén kezdődik, és az elrendezése hagy némi kívánnivalót maga után. Bár gyakran lemarad, szerencsére itt kiadásra került a film elején hallható "gunbarrel-zene", amit Kamen meglehetősen átdolgozott, így a sötét filmhez tökéletesen illő nyitányt komponált (a "James & Felix on Their Way to Church" első pár másodperce). Az album legfontosabb mozzanatai természetesen az akciótételek, melyek a filmben és a lemezen is nagyon jól működnek. A "Licence Revoked" (mely három különálló zenéből lett összeeszkábálva) kétségtelenül az album csúcspontja, a Bond-téma kétszer is elhangzik benne, és David Arnold szerződtetéséig ez marad a legjobb feldolgozása. A további akciódarabok (a "Sanchez is in the Bahamas / Shark Fishing" és a "Ninja" eleje) szintén nyugodt szívvel ajánlható darabok.

A CD-n megfelelő arányban kerülnek bemutatásra az akciódús és romantikus tételek, bár az utóbbira az egyetlen példa a "Pam" című szám, mely a címszereplőn kívül a másik filmbeli Bond-lányra, Lupe Lamorára vonatkozó tételt is tartalmazza. A spanyol szépség kasztanyettákkal és flamenco-gitárral jelentkezik az albumon, Pam pedig egy komoly / komor, de ugyanakkor vágyakozó tétellel szerepel a lemezen. Ami sajnos kevésbé izgalmas, azok az atmoszférikus darabok, a "Ninja" című szám például fél perces őrületes tombolás után öt és fél perc alig hallható unalomba fordul, a pontos értékeléshez pedig alaposan fel kellett csavarni a hangerőt, mert olyan halványan szólt a zene. Amikor alig félórányi score kerül bemutatásra, talán nem erre kéne vesztegetni az időt...
 
c kamen licence to kill 05
Ami a CD-nek a halálos döfést jelenti, az mégsem ez, hanem a két dal a lemez elejéről. Bond-album esetében páratlan tragédia, hogy nem egy, hanem mindjárt két fölösleges betétdal is rákerült a CD-re, amik nemcsak szükségtelenek, de kifejezetten rosszak is - és valószínűleg nem a teljesen ismeretlen előadók dalai fogják megnövelni az eladott lemezek számát. A "Wedding Party" című karibi mulatósegyveleg épületes szövegében azt tanácsolja az esküvői társaságnak, hogy mindenki ugráljon és mondja azt, hogy "he-he-ha-hi"! Tim Feehan dala, a "Dirty Love" egy koszos csehóban hallható a zenegépből, és perverz örömöt okoz, amikor a harcban valaki végre széttöri a zajládát, a zene pedig végre elhallgat.

Az ilyen rossz promóciós kapcsolások miatt az alapból erős közepes zene sajnos rossz prezentálásban jelent meg, és bár a legerősebb tételek felkerültek az albumra, még számtalan jobb zenét lehetett volna beválogatni például a hatperces "Ninja" vagy bármelyik dalocska helyett. A zene így kiadva inkább közepes, Kamen- és Bond-rajongóknak viszont ajánlott darab, mivel a score részben mindkét csoport megtalálhatja a számítását. Magyar szempontból érdemes kiemelni, hogy A magányos ügynök volt az első Bond-film, ami megjelent hazánkban, sőt a filmzenét is kiadták – a Gong kiadó bakeliten és kazettán árulta a score-t, a borítón pedig szép ékesen lefordítottak mindent, amit csak lehet. A mulattató kordokumentumot zenei antikváriumokban érdemes keresni.

 
Hubai Gergely
2006. 11. 16. 

Tracklista:
  1. Licence to Kill - Gladys Knight (5:13)
  2. Wedding Party - Ivory (3:53)
  3. Dirty Love - Tim Feehan (3:45)
  4. Pam (3:50)
  5. If You Asked Me To - Patti LaBelle (3:58)
  6. James & Felix on Their Way to Church (3:53)
  7. His Funny Valentine (3:26)
  8. Sanchez is in the Bahamas / Shark Fishing (2:06)
  9. Ninja (6:03)
  10. Licence Revoked (9:11)
Az album a Spotify-on:

Megosztás:

További értékelések

Bíró Zsolt
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Gregus Péter
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Kulics László
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Szabó Csaba
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
Tihanyi Attila
violinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcsviolinkulcs
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató