Atli Örvarsson

  • születési név: Atli Örvarsson
  • feltűnik még: Atli Orvarsson
  • született: 1970. július 07. Akureyri, Izland
  • iskola: Berklee College of Music
Megosztás:

Atli Örvarsson

„Azt hiszem, a nézők döbbenten ülnének végig egy filmet akkor, ha annak nem lenne zenéje. Holott az esetek kilencven százalékában nem is veszik észre a muzsikát, csak akkor, ha az hiányzik. A legnehezebb dolog úgy zenét írni a semmiből, hogy az a produkcióval együtt élve fokozza az érzelmeket.”


Hans Zimmer megszámlálhatatlan mennyiségű tanítványai között találjuk Atli Örvarssont is, kinek kezdeti szárnypróbálgatásait követően a kétezres évek második felére sikerült felkerülnie a filmzeneipar palettájára, az elmúlt időszakban pedig egyre foglalkoztatottabb komponistává vált. Felkérései már most színesnek mondhatóak, így a tévés világba éppúgy belekóstolhatott már, mint a különféle költségvetéssel bíró akciófilmekbe, vígjátékokba, sci-fikbe és drámákba. 

„Amikor szülővárosomat, Akureyrit elhagytam kamasz éveim késői szakaszában, egyáltalán nem gondoltam arra, hogy valaha komponista leszek – még abban sem voltam biztos, hogy zenész akarok lenni” – mesélte az izlandi származású komponista, aki ma már a legismertebb (egyszersmind legtöbbet támadott) társaság, a Remote Control Production kötelékébe tartozik. A tinédzserként trombitálni tanuló szerző karrierjét pop/rock zenéket játszó együttesek tagjaként indította el, legnagyobb sikereit pedig a Sálin hans Jóns nevű formációval érte el: e csapat három platina- és két aranylemezt is kiérdemelt azon időszak során, míg náluk volt. Örvarsson ezt követően új kihívások után kutatott, ezért felvételizett a Berklee College of Musicra, ahol melléktárgyként a filmzeneszerzői kurzust is felvette, az itt elé tárt világ azonban olyannyira magával ragadta, hogy tudatosan e felé orientálódott, tanulmányai során pedig elnyerte a legjobbaknak járó Pete Carpenter Fellowship-díjat is, amely egy csapásra megnyitotta számára Hollywood kapuit. Kezdetben Mike Post mellett dolgozott többek között a Dragnet: Gyilkossági akták, valamint a New York rendőrei szériáknál, néhány évvel később azonban bemutatták Hans Zimmernek, aki maga mellé vette a feltörekvő művészt. Eleinte kiegészítő komponistaként, hangszerelőként, illetve asszisztensként tevékenykedett a Remote Control háza táján, s ezen szerepkörökben olyan blockbusterekből vehette ki a részét, mint például az Angyalok és démonok, a Holiday vagy a Sherlock Holmes, mely utóbbinál szólistaként is közreműködött. 

Amellett, hogy Zimmernek és tanítványainak rendszeresen bedolgozott, önállóan is igyekezett megmutatni tehetségét, szélesebb ismertséget, illetve sikert azonban csak a 2008-as esztendőre ért el, amikor is olyan alkotások révén jegyezték meg a nevét, mint a Babylon A.D., vagy a Dennis Quaid, Matthew Fox és Sigourney Weaver főszereplésével forgatott Nyolc tanú című thriller. Az ezt követő időszakban, amellett, hogy továbbra is együttműködött kollégáival, két-három önálló muzsikával is jelentkezni tudott, melyek közül A sas, illetve a Boszorkányvadászok révén hárult rá különösebb figyelem. A mozifilmek azonban nem vakították el, így a kezdetekben számára kiindulási pontot jelentő tévésorozatok világának sem fordított hátat: az Esküdt ellenségek: Los Angeles mellett a Lángoló Chicagohoz is leszerződött, s utóbbiért éppúgy ASCAP-díjjal jutalmazták, mint a Nyolc tanúhoz készült munkájáért.

„Azt hiszem, a legnehezebb az, hogy egyáltalán bekerülj ebbe az üzletágba. Ha jobban belegondolunk, nincs azért annyi ember a Földön, aki filmzeneszerzéssel foglalkozna. Emellett viszont ma már sokkal könnyebben elérhető mindenki számára a modern technológia, miközben iskolák százai tanítják ezt a szakmát, úgyhogy a versenyhelyzet egyre komolyabban érezhető” – nyilatkozta. Atli Örvarsson eddigi munkásságának ismeretében elmondható, hogy amennyiben nagyobb költségvetésű produkciókhoz szerződik, a napjaink producerei, illetve rendezői által elvárt stílust hozza, ugyanakkor néhány munkája olyan mérvű kreativitásról ad tanúbizonyságot, mely azt jelzi, hogy szükség esetén képes túlnőni azon a bizonyos Remote Control-os hangzásvilágon. 
 

Kulics László
2013.03.20.

 

 

Teljes filmográfia: 
 

  Kapcsolódó anyagok


A Lángoló Chicago zenéje
Moziszériák, tévésorozatok


Beszámolónk a The Evolution of Film & TV Music Panel rendezvényről
Beszámoló

Izlandról Hollywoodba - Interjú Atli Örvarssonnal
Interjú
 
lemez

Kritikák

A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató