Bafta-díj története és díjazottai
A Cannes-i Filmfesztivál és a Berlinálé mellett a Brit Filmakadémia díjának (közismertebb nevén: BAFTA) átadója is azon legrangosabb európai filmes események közé tartozik, melyeknek középpontjában a kiemelkedő filmes teljesítmények elismerése áll. A díjat 1947. április 16-án, a londoni Hyde Park Hotel egyik szobájában alapították a brit filmgyártás kimagasló személyiségei, a szervezet első elnöke pedig David Lean rendező (Híd a Kwai folyón, Arábiai Lawrence) lett. Azzal a céllal hozták létre a szervezetet, hogy elismerjék mindazokat, akik a szigetország filmterméséhez legjobb tudásukkal, tehetségükkel járultak hozzá. Tizenegy évvel az alapítás után a szervezet életében egy komoly fordulat következett be: a Brit Filmakadémia beleolvadt a Guild of Television Producers and Directors to form The Society of Film and Television Artsba, s ezen fúziót követően kapta a máig használt British Academy of Film and Television Arts nevet, azaz a BAFTA-t. A győztest eleinte csak pár kategóriában hirdető tagok az évek múlásával egyre több szempont szerint rangsorolták a produkciókat, és mostanra elérkeztek odáig, hogy a mozis, illetve tévés alkotások mellett, a számukra legjobbnak tartott külföldi filmeket, valamint a számítógépes játékokat is megjutalmazzák egy-egy BAFTA-maszkkal. Ez a ceremónia védjegyévé váló szobor – amely egyébként a színházi tragikomikum ábrázolására szolgáló álarc mintájára készült – Mitzi Cunliffe nevéhez fűződik, akit 1955-ben bíztak meg az elkészítésével.

Az akadémia tagjai az első filmzenei díjat 1969-ben nyújtották át John Barrynek A szél és az oroszlán című produkcióhoz készült szerzeményéért, s azóta – mint a legtöbb filmes rendezvényen – itt is minden évben elismerik a legjobb aláfestéseket. A díj hivatalos neve Antony Asquith Award for Archievement in Film Music, amit a híres brit rendezőről, Anthony Asquithről (Az orvos dilemmája, A sárga Rolls-Royce) kapott. A BAFTA jellegzetessége, hogy több díj is az ismert angol filmkészítőkről lett elnevezve. A nyolcvanas évek elejétől aztán a filmes díjkiosztó után pár hónappal megtartott televíziós díjátadón is bevezették a legjobb tévéfilmzene kategóriáját. Mindkettő érdekessége, hogy jelöltjeik, illetve díjazottjaik nem különösebben mutatnak egyezést a két legrangosabbnak tartott ünnepség, az Oscar-, valamint a Golden Globe-átadó ugyanezen kategóriájának várományosaival, nyerteseivel.

Honlapunkon az eddigi BAFTA-jelölések két legfontosabb zenei kategóriájának teljes listáját közöljük, egészen a kezdetektől napjainkig, külön kiemelve a nyerteseket. A felsorolás – mely a fenti kép alatti feliratokra kattintva érhető el – a zenei kategória nomináltjait tartalmazza, évenkénti bontásban.
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató