A KeepMoving Records története


2006 végén, Oroszországban alapították meg a KeepMoving Records nevet viselő kis kiadót, mely a kezdetekben még csupán az orosz vonatkozású muzsikák megjelentetésére szakosodott, idővel azonban a filmzenevilág nemzetközi porondja felé is nyitott annak érdekében, hogy – néhány kivétellel – olyan művészek igényes munkáit juttssa el a rajongók felé, akik hazájukon kívül még kevésbé ismertek. Az eddig mintegy harminc albummal rendelkező társaság nemcsak a mozis és tévés alkotásokra fordít figyelmet, hanem a számítógépes játékokhoz készült kíséretekre is. 

A céget Dmitrij Slikov álmodta meg, illetve keltette életre, aki polgári foglalkozását tekintve operatőr, hobbijaként azonban régóta a mozgóképekhez kapcsolódó aláfestések szolgálnak, s ezen rajongása mára már hivatásának egyik fontos szeletét is alkotja. "Filmzenegyűjtő lévén nagyon szerettem volna az orosz komponista, Jurij Potyejenko (Éjszakai őrség) néhány művét a polcomon tudni" – mesélte Slikov. "A saját kiadó alapításának gondolata egy, a Music from the Moviesban leközölt Robin Esterhammer-interjúból eredt, melyben az ismert producer hozzám hasonló érzésekkel állt azon művekhez, amelyeket a gyűjteményében szeretne tudni. Ekkor gondoltam arra, hogy nincs más választásom, mint céget létrehozni az általam beszerezni kívánt score-okra alapozva" – tette hozzá. Bár a megvalósítás éve 2006-ra tevődik, az első korong csak az azt követő évben láthatta meg a napvilágot, s Potyejenkónak azon muzsikáját tartalmazta, mely a Sea Dogs című számítógépes játékhoz íródott. Az ekkor még újdonsültnek számító producer vágyainak elképzeléseivel történő összeegyeztethetőségéhez nagyban hozzájárult, hogy élvonalbeli operatőrként jó ideje az orosz filmgyártás velejében tevékenykedett, így viszonylag könnyen tudta elérni kiszemelt score-jainak megjelentetési lehetőségeit. Ennek eredményeként nemcsak Potyejenkótól kerülhetett számos aláfestő muzsika CD-re, hanem többek között Szergej Kmelevszkijtől, Alekszandr Randjelovicstól, Dimitrij Djacsenkótól, valamint Ivan Burlajevtől is. A megannyi hazai szerző mellett figyelmét hamarosan a nemzetközi porondra is ráirányította, s ennek első lépéseként 2008 májusában kiadta Michael Bross Oddworld: Stranger’s Wrath című, Xboxra készült Electronic Arts-játékának zenéjét. 

A KeepMoving Records repertoárjában szereplő muzsikák szerzői között mára már cseh származásút éppúgy találunk, mint amerikait, spanyolt, olaszt vagy németet, s bár a saját házuk tájáról származó muzsikák a jövőben is kitüntetett figyelemben részesülnek majd, a nemzetközi piac meghódítása is egyre nagyobb léptéket ölt, amire jó példa, hogy Ennio Morricone eddig kiadatlannak számító műve, a The Demons of St. Petersburg aláfestése is az ő közreműködésüknek köszönhetően láthatta meg a napvilágot. 

A KeepMoving Recordsról bővebben a kiadó hivatalos honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

 
Kulics László
2014.02.03.

 
Címkék: #keepmoving records
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató