Beszámolónk a Premiere and Classic Symphonic Film Music Concert eseményről


Május 18-án a "Golden Age", azaz a filmzenei aranykor komponistáinak szerzeményeitől volt hangos a világhírű University of California tanintézmény Royce Hallja. A Hollywood Symphony Orchestra Society közreműködésével létrejött hangversenyen olyan világhírű művészek munkái csendültek fel, mint például Erich Wolfgang Korngold (Tengeri farkas), Alex North (Spartacus), John Williams (Star Wars), Jerry Goldsmith (A majmok bolygója), Victor Young (Nyolcvan nap alatt a Föld körül), Henry Mancini (A Rózsaszín Párduc), Elmer Bernstein (A hét mesterlövész) és John Scott (Végső visszaszámlálás), aki egyúttal a rendezvény karmestere is volt. 

Scott vezényletével, valamint a 74 tagú zenekar és a 41 énekesből álló kórus közreműködésével a koncerten jelenlévő mintegy 800 fős hallgatóság szó szerint a műfaj időutazásán vehetett részt, ugyanis Korngold 1942-es Kings Row-jától kezdve Williams 2005-ös Egy gésa emlékirataijáig bezárólag szinte minden évtizedből felcsendült egy-egy maradandó alkotás. A két és fél órás esemény Jerry Goldsmith nagyzenekari és szintetizátoros elemek ötvözetéből álló Logan futása score-jának "The Dome" című tételével kezdődött, melyet Scott a szintetizátorhangok kiküszöbölése végett kicsit áthangszerelt. Szintén erre a sorsra jutott Bernstein A siker édes illatája, North A vágy villamosája, Mancini Peter Gunnja, valamint Vaughan Williams Scott kapitánya. Scott apró változtatásai a hangverseny egységes összképének érdekében történtek, a művész az eredeti verziókat maga is "Landmark Scores"-oknak, vagyis filmzenei mérföldköveknek tartja. Az egyes alkotásokból kiragadott főtémák mellett olyan egyvelegek is szerepet kaptak a repertoárban, mint Young 80 nap alatt a föld körülje, vagy Scott Greystoke: Tarzan, a majmok urája.

A hangversenyteremben most először debütáló szerzemények egyike John Williams Oscar-jelölt Egy gésa emlékirataijának legszebb tétele, a "Sayuri's Theme"-je volt. Az esemény további emlékezetes perceit az 1972-es Antonius és Kleopátra című produkció zenéjének 43 perces egyvelege okozta, ami a hangverseny záródarabja is volt egyben. Mialatt a zenekar a Shakespeare-adaptáció muzsikáját játszotta, addig Samantha Eggar művésznő és Michael York színész részleteket adott elő a neves író művéből, a kivetítőn pedig az eredeti produkcióból származó jelenetekkel színesítették a világpremiernek számító előadást. A filmet rendező, egyben Antoniust alakító Charlton Heston felesége, Lydia és fia, Fraser is megtisztelték jelenlétükkel ezt az előadást.

"Olyan koncertet szerettem volna adni, mely repertoárjával a filmzene történelmét foglalja össze a hallgatóság számára" – meséli Scott. Kezdeményezése hasznos, ugyanis a tradicionális szimfonikus filmzenékből álló koncertek rendkívül ritkák – sőt, talán a mai alkotásokon felnövő rajongók egy része nem is szívesen venne részt rajtuk –, és manapság jópár, a hetvenes évek előtt íródott zene elkerüli a műfaj iránt elkötelezettek, vagy érdeklődők figyelmét.

 
Kulics László
2006.05.30.


vezényelt: John Scott
előadta: Hollywood Symphony Orchestra, Cantori Domino Choir
szoprán: Renée Burkett
rendezte: Hollywood Symphony Orchestra Society
helyszín: Los Angeles, UCLA, Royce Hall
időpont: 2006. május 18., 20:00

Műsorrend:
 
 1. Logan's Run – Jerry Goldsmith
 2. Kings Row – Erich Wolfgang Korngold
 3. Sweet Smell of Success – Elmer Bernstein
 4. A Streetcar Named Desire – Alex North
 5. Peter Gunn – Henry Mancini
 6. Death In Venice (Adagietto, Symphony No.5.) – Gustav Mahler
 7. Greystoke: Legend of Tarzan – John Scott
 8. Around the World in 80 Days – Victor Young
 9. Sayuri's Theme form Memoirs of a Geisha – John Williams
 10. Scott of the Antarctic (Sinfonia Antartica, Symphony No.7.) – Ralph Vaughan Williams
 11. Antony and Cleopatra – John Scott

 
Címkék: #john williams, #john scott, #koncert, #henry mancini, #erich wolfgang korngold, #victor young, #alex north, #jerry goldsmith, #elmer bernstein
A Filmzene.neten szereplő anyagok idézése a forrás feltüntetésével lehetséges.

Süti tájékoztató