FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (John Williams)    STAR WARS: EPISODE VIII - THE LAST JEDI  (2017)
     Star Wars: Az utolsó Jedik


    

     zene: John Williams
     vezényel: John Williams, William Ross
     kiadás éve: 2017
     kiadó: Walt Disney Records
     játékidő: 77:49
       Nem vitás: John Williams a huszadik-huszonegyedik század legnagyobb zeneszerzőinek egyike, s kiemelten fontos szerepe van abban, hogy a nézők felfigyelnek egy-egy filmzenére. A magam részéről az első két Cápa, illetve Jurassic Park score-jait tartom számon megkerülhetetlen műveiként, a rajongók túlnyomó többsége viszont kétségkívül a Star Wars-univerzum dallamai révén foglalja aranyba a nevét. Bár az eredeti trilógiával gyerekkoromban találkoztam, sem anno, sem évekkel később, az akkorra már hat részre dagadó sagaként nem kerített hatalmába az Erő: a folyam filmtörténeti szerepét, jelentőségét egy pillanatig nem vitatom, de moziként mindegyik felvonása távol áll tőlem. Kíséretei szempontjából már némiképp árnyaltabb a helyzet, hiszen míg a klasszikusokét és az első trióét tisztes távolból szemlélem, Michael Giacchino Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történethez score-ját és a folytatástrilógiának nevezett utolsó három Skywalker-sztori albumait nemegyszer meghallgattam már - mellesleg a James Bond-széria esetében is az Aranyszemtől veszi kezdetét nálam az időszámítás. Rajongásom hiányában (ami a környezetemmel folytatott csipkelődések alapjainak egyike szokott lenni) viszont e négyes mást jelent, más jellegű élményt közvetít nekem, mint egy vérbeli rajongónak...

       Miután kiderült, hogy az új etap első felvonását J.J. Abrams rendezi, találgatások keltek szárnyra arról, hogy Giacchino vajon átveheti-e a stafétát? Az eredeti történet kulcsfontosságú adaléka Williams személye, munkája, amivel az alkotók is tökéletesen tisztában voltak, ezért nem szakítottak a hagyománnyal. 2013 júliusában jelentették be, hogy a veterán szerző visszatér az űrkalandhoz, ami a klasszikus trilógia dallamainak visszahozása mellett olyan remek tételek elkészítésére sarkallta őt Az ébredő Erőhöz, mint a "Rey's Theme", a "The Abduction", a "March of the Resistance", az "I Can Fly Anything", a "Follow Me" vagy a "The Ways of the Force". Bebizonyította, hogy negyven év elteltével is van még mit mesélnie az univerzumról, könnyűszerrel képes gazdagítani a sztori egyébként sem szegényes zenei tárházát - hovatovább ezek hatására kezdtem el nyitni e score-ok irányába. A Disney és a Lucasfilm eleinte azt kommunikálta, hogy a szerzővel mindössze Az ébredő Erő kapcsán egyeztek meg, szerencsére azonban később a teljes trilógiára sikerült kiterjeszteni megállapodásukat, amiről Williams a 2016 augusztusi, tangelwoodi koncertjén beszélt először.
       Az utolsó Jedik direktori székébe Rian Johnson (Looper - A jövő gyilkosa) ült, aki a komponistával történő kommunikációhoz a szokásos spotting session-eljárástól eltérő utat választott. "Csak általánosságban egyeztettünk" - mesélte Johnson, aki ahelyett, hogy a szerzővel közösen tekintette volna meg az elkészült jeleneteket, majd állapodott volna meg a születendő zene irányáról, a korábbi filmek tételeiből összeállított temp zenét nyújtotta át neki "Útmutató, mire gondolunk" címszóval. A munkálatok - Az ébredő Erőéhez hasonlóan -, kisebb-nagyobb megszakításokkal, 2016 decembere és 2017 tavasza között folytak, a hangszerelés, illetve vezénylés terén pedig újfent William Ross volt Williams segítségére. Az is a folytatástrilógiára érvényes közös pont, hogy a score életre keltéséért a Hollywood Freelance Studio Symphony tagjai feleltek, akiknek játéka némely esetekben a Los Angeles Master Chorale énekével vált még színesebbé ("Revisiting Snoke", "A New Alliance", "The Battle of Crait", "The Last Jedi").

       A tizenegy napig tartó zenei felvételek alatt háromórányinál is több muzsikát rögzítettek, s a franchise eddigi életéhez hasonlóan, Az utolsó Jedik esetében is kiemelt szerep hárult a tematikusságra: "Amikor Reyt látjuk, az ő témáját szeretnénk hallani. Amikor az Erőről van szó, vagy érezzük annak jelenlétét, akkor azt a motívumot várjuk el, és így tovább. Reméljük, ezek az utalások tetszeni fognak a rajongóknak, és sikerül az általunk kívánt érzelmeket kiváltanunk belőlük" - nyilatkozta Williams. Mivel jelen alkotás az előző felvonás közvetlen folytatása, történetében pedig az ott megismert karakterek cselekedetei, egymáshoz való viszonyuk vált hangsúlyossá, score-jában sem új motívumok dominálnak, hanem a már jól ismertek kerültek reflektorfénybe, szerzőjük azokra támaszkodva készítette el a sok esetben a jelenet dinamikájával szorosan lépést tartó tételeket. Leia dallamai ("The Supremacy", "Finale") éppúgy visszatérnek, mint például Yoda (a "The Sacred Jedi Texts"-be rejtve), Rey (akinek hangjegyei a "Lession One"-ban zseniálisan fonódnak össze az Erőével), Kylo Ren ("Main Title and Escape", "Revisiting Snoke", "The Supremacy", "The Last Jedi"), Poe ("The Battle of Crait"), Holdo admirális ("Finale"), Snoke ("Revisiting Snoke", "A New Alliance"), Palpatine ("Revisiting Snoke"), az Ellenállás ("Main Title and Escape", "The Battle of Crait"), az Erő ("Old Friends", "Lession One", "The Sacred Jedi Texts", "A New Alliance"), a Birodalom / Darth Vader ("Revisiting Snoke"), vagy Han és Leia szerelmének motívuma ("The Spark"). De természetesen a filmek kereteként szolgáló ikonikus főtémák sem maradtak ki ("Main Title and Escape", "Finale"), ráadásul a "The Battle of Crait"-ben és a "Finale"-ban felbukkan a TIE vadászok jelenlétére vonatkozó utalás is, ami a folyamban ezidáig csak itt, az Egy új reményben és A Jedi visszatérben hallható.
       A Star Wars-mozik a karakterek és a cselekmények szempontjából egyaránt összetett, több generáción átívelő univerzumot tárnak elénk (a különálló filmekről, megannyi számítógépes és tévés oldalágról, könyvről, illetve képregényről most nem beszélve), mely Az utolsó Jedikben kezd csúcsosodni. Ahogyan erre már kitértem, kíséretében a korábbiakhoz hasonló témaközpontúság figyelhető meg, ám mivel forgatókönyvében kevés az új szál, Williams az ismert megoldásokkal operált. A rajongók egy része nehezményezte is, hogy az album híján van a nagyobb ívű, lassan felépülő, szépen kidolgozott trackeknek, de a szerző ez esetben nem is nagyon tehetett volna mást, mint hogy motívumait a hangszerelés kisebb-nagyobb mérvű variálásával, újabb átkötő szakaszokba, akció- és drámazenékbe ágyazva tálalja. A legjobb példák erre a "Main Title and Escape", a "The Supremacy', a "The Battle of Crait", valamint a "Finale", melyek témák terén meglehetősen zsúfoltak (a "The Battle of Crait"-nél például csak az első percben ötnek lehetünk fültanúi), jelenetfüggőségük okán pedig folyamatos hangulat-, tempó- és témaváltásokon esnek át, ám mégis egységes, mesterien kivitelezett hallgatnivalóról beszélhetünk. Emelem kalapom Williams rátermettsége, tehetsége előtt!

       A klasszikus Alien- és Predator-mozik fanjaként én is kritikus vagyok a szériák újabb felvonásainak kíséreteivel szemben, így megértem azokat a Star Wars-osokat, akiknek Az ébredő Erő és Az utolsó Jedik score-jai nem nyerték el maradéktalanul a tetszésüket, ám nekem, aki távol áll ettől az univerzumtól, remek élményt biztosítanak. Ez az utóbbi lemezére különösen érvényes, hiszen a folyam összes markáns megoldását felvonultatja, és bár markáns új motívumok nem fedezhetőek fel benne, nem teljesen mentes a friss vonaltól. Az egyik újdonság az Ellenállás oldalán harcoló Rose-hoz köthető, ami először a "Fun with Finn and Rose" részeként csendül fel játékosan, majd harcias oldala is megmutatkozik a "The Fathiers"-ben és a "The Battle of Crait"-ban. Emellett az önkéntes száműzetésben élő Luke-hoz is kapcsolódik egy új, komor hangvételű megközelítés, ami az "Ahch-To Island"-ben hallható. Az Ellenállás szintén új dallamsorral gazdagodott, ám ez a folytatástrilógia első két részében történtek folyományaként már finoman szólva sem olyan reményteli és energikus, mint amilyennek a "March of the Resistance"-ben mutatkozott. Ez a megközelítés a stáblistazene szerepét betöltő "Finale" vége felé csendül fel, mely tételben Williams egyúttal az időközben elhunyt Carrie Fishernek is emléket állított Leia témájának zongoraváltozatával.
       Az Egy új remény bárzenéje, a "Cantina Band" nem visszatérő darab, nem olyan erőteljes és heroikus, mint a főtémák, mégis beépült a köztudatba, számos rendezvény, koncert repertoárjának lett kötelező eleme. Az utolsó Jedik révén hasonló darabbal gazdagodott a saga, igaz, a "Canto Bight" nem a big band, hanem a szamba stílusát idézi meg - leginkább Ary Barroso "Aquarela do Brasil"-jával rokonítható. A "Cantina Band" több évtizedes kultuszát nehéz lesz behoznia a "Canto Bight"-nak, ám Williamsnek semmi oka a szégyenkezésre, hisz újabb hangulatos, színvonalas, ízig-vérig bulizenét tett le az asztalra. Ugyanakkor vélhetőleg ez is olyan sorsra jut, mint a "Rey's Theme" és a "March of the Resistance", melyek színvonaluk ellenére idővel is csak megközelíteni képesek majd az emblematikus motívumok népszerűségét. De a nyüzsgő Canto Bight-i jeleneteknél nemcsak az imént említett muzsika csendül fel, hanem a mester korábbi munkájából, az 1973-as A hosszú búcsúból átemelt zenéjére is felfigyelhetünk pár másodperc erejéig, ami a Walt Disney Records albumán értelemszerűen nem kapott helyet, ám a film digitálisan megjelentetett, Only Score alcímet viselő változatában könnyen tetten érhető. "Itt nincsenek párbeszédek és effektek, a zene kerül előtérbe. Végig a score-on van a hangsúly - megfigyelhetőek a gesztusok, a muzsika hangulatváltásokkal és textúrákkal kísért útja, a karakterekre vonatkozó utalások stb." - mesélte a komponista az Only Score-ral kapcsolatban, s arra is kitért, hogy a mozi ilyen formában történő megjelentetése a direktor közbenjárásának köszönhető.

       Az utolsó Jedik a 2017-es esztendő legjövedelmezőbb mozifilmje volt, összbevétele mégis jócskán elmaradt attól, amit a Disney Az ébredő Erővel el tudott érni, és bár a kritikai visszajelzések alapvetően pozitívak voltak, a nézők számos bírálattal illették Rian Johnson alkotását. John Williamst viszont ötödszörre is Oscar-díjra jelölték a franchise-on belüli tevékenységéért, ami komoly teljesítményre utal. Művének szerkezetét, jelenetfüggőségét minden bizonnyal befolyásolta a rendező kívánsága nyomán összeállított tempcsomag, de úgy vélem, így is remekül megállja a helyét, filmzenealbumát pedig remekül keretbe foglalja a nagyobb ívű tételekben sokkal inkább bővelkedő Az ébredő Erő, illetve a Skywalker kora lemeze.  Kulics László
  2020.01.18.
  Tracklista:

    1. Main Title and Escape (7:26)
    2. Ahch-To Island (4:23)
    3. Revisiting Snoke (3:29)
    4. The Supremacy (4:01)
    5. Fun with Finn and Rose (2:34)
    6. Old Friends (4:29)
    7. The Rebellion Is Reborn (4:00)
    8. Lesson One (2:10)
    9. Canto Bight (2:38)
  10. Who Are You? (3:04)
  11. The Fathiers (2:42)
  12. The Cave (3:00)
  13. The Sacred Jedi Texts (3:33)
  14. A New Alliance (3:13)
  15. "Chrome Dome" (2:03)
  16. The Battle of Crait (6:48)
  17. The Spark (3:36)
  18. The Last Jedi (3:04)
  19. Peace and Purpose (3:08)
  20. Finale (8:28)

  TOVÁBBI ÉRTÉKELÉSEINK:

  Bíró Zsolt

  Dobrosi Tamás          nem értékelte

  Emesz Csaba

  Gregus Péter          nem értékelte

  Pavlics Tamás          nem értékelte

  Szabó Csaba          nem értékelte

  Tihanyi Attila          nem értékelte
  KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

  A Star Wars-saga zenéje

  Goldeneye

  Star Wars - Episode VII:
  The Force Awakens


  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam