FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Rogue One: A Star Wars Story  Justice League  Murder on the Orient Express  Moon  Wonder Woman  The Ghost and the Darkness  It  Rebel in the Rye  The Mummy  Catch Me If You Can
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

  Beszámolók
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje
 • Hans Zimmer Magyarországon
 • Az Antonio Sanchez & Migration magyarországi koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - Great Expectations (Patrick Doyle)    GREAT EXPECTATIONS  (1998)
     Szép remények


    

     zene: Patrick Doyle
     vezényel: David Snell
     kiadás éve: 1998
     kiadó: Atlantic Records
     játékidő: 50:19
       A kis hercegnő, Gravitáció, Az ember gyermeke, Harry Potter és az azkabani fogoly. Többek között ezeket az alkotásokat jegyzi direktorként Alfonso Cuarón, akinek nevével az 1998-as Szép remények stáblistáján találkoztam először, s bár utóbbi mozi nem aratott osztatlan sikert, számomra a mai napig ez maradt a filmes legemlékezetesebb és egyszersmind legtöbbször látott produkciója. Innentől lépett elő kedvenc színésznőim egyikévé Gwyneth Paltrow (a fő helyet az Alien-filmek halhatatlan hősnőjét megformáló Sigourney Weaverrel osztotta meg nálam), valamint kezdtem el jobban odafigyelni Patrick Doyle-ra, kinek ide vonatkozó, "Kissing in the Rain" című tételét közel húsz év távlatában is megunhatatlannak tartom.

       Charles Dickens 1861-ben megjelent kötete majd' kéttucatnyi feldolgozást tudhat magáénak, melyek keretén belül az Arábiai Lawrence révén ismert David Lean éppúgy megmutathatta saját verzióját, mint a Harry Potter és a Tűz Serlegéért felelős Mike Newell. A mozi-, illetve a tévéfilmes verziók mellett a South Park egyik epizódjában is visszaköszön a sztori, lévén a népszerű széria alkotóit is megihlette ez a rögös utakkal tarkított szerelmi történet. Cuarón változatához a Szellemes karácsonyt is jegyző Mitch Glazer dolgozta át a történetet, ráadásul meglehetősen lazán, a cselekményszál ugyanis napjainkba lett átültetve. Emiatt néhány ponton változtatni kellett a regényen, s e módosítások nemcsak a helyszíneket érintették, hanem egyes karakterek nevét is, mivel a Dickens által használtak egy részét ódivatúnak ítélték a producerek. Paltrow mellett a főbb szerepekre olyan színészeket sikerült megnyerniük, mint Ethan Hawke, Anne Bancroft, Chris Cooper, Hank Azaria, illetve Robert De Niro, s bár e vállalkozás nem került be a halhatatlan produkciók panoptikumába, Patrick Doyle művének hála a filmzenekedvelők körében mindmáig emlékezetes tudott maradni.

       "Alfonso remek ember, nem mellesleg nagyon szereti a zenét, és csapattársként működik együtt a komponistákkal" - mesélte Patrick Doyle, aki az 1995-ös A kis hercegnő révén találkozott először a direktorral. Az, hogy Dickens regényének modern időkbe történő átültetése jól működjön, nemcsak a forgatókönyvön, a színészeken, a díszleten és a jelmezeken múlott, hanem azon is, hogy milyen muzsika kerül a képsorok alá. Ennek érdekében a zenei rendező olyan előadók, illetve formációk dalaiból szemezgetett, mint a Pulp, Scott Weiland, Iggy Pop, Chris Cornell, a The Verve Pipe, a Mono vagy Poe, akinek "Today" című száma a mozi beharangozásában is nagy szerepet játszott. Emellett a score-ral kapcsolatban is elvárás volt az, hogy a regényben megjelenő erkölcsök, érzelmek, dilemmák, valamint jellemek halhatatlanságát tükrözze, aminek érdekében Doyle a klasszikus hangzás és a modern stílus vegyítése mellett döntött. Ennél a kellően színes kíséretnél olyan előadókkal működött együtt, mint Kiri Te Kanawa operaénekes, Cyrus Chestnut jazz-zongorista, Tori Amos és Miriam Stockley énekesnők, a szaxofonos Phil Todd, valamint Carey Wilson, aki füttyszólamokkal járult hozzá az összképhez.

       A mozihoz az írásom tárgyát képező score album mellett egy betétdalokat tartalmazó korong is tartozik, ráadásul tartalmukat tekintve rendelkeznek némi párhuzammal. Az egyik egyezés a Cesária Évora előadásában hallható, világhírű mexikói dal, a "Bésame Mucho", amely remekül visszaadja a Bancroft által alakított Ms. Dinsmoor fura természetét, viselkedésmódját. A másik a mindkét esetben nyitószámként alkalmazott, meditatív jellegű "Finn", melynek megszületésében Doyle oldalán Amos és Wilson egyaránt részt vett - s míg előbbi művész kézjegyei a "Paradiso Perduto"-ban köszönnek vissza, utóbbi fütyülése a "Paradiso Perduto Revisited"-ben hallható ismét. Ezek a részletek éppúgy változatosságot visznek a komponista szimfonikus víziójába, mint a Kanawa énekére épülő "I Saw No Shadow of Another Parting (The Aria)", amely éppoly hamisítatlan operahangulattal bír, mint a "Planes on a Plane". Mindezeken felül az albumzáró, bárzeneszerű "By the Inch or By the Hour"-"The Big Trip" duó szintén kizökkenti a hallgatót a nagyzenekari miliőből, mint az őket megelőző "The Price of Sucess"-"Underfloor" páros, melyeknél Todd elektronikus fúvós hangszeren (ezen instrumentum az EWI nevet kapta) történő játéka és a szintis dobütemek remek házasítása figyelhető meg. "Minden zenésztársamnak szeretnék köszönetet mondani, akikkel ezen a score-on dolgoztam, kiváltság számomra, hogy ennyi tehetséges és figyelemre méltó emberrel dolgozhattam együtt, ezt az élményt sohasem felejtem el" - nyilatkozta később Doyle. Ugyan a magam részéről a Szép remények score-ját elsősorban a klasszikus alapokon nyugvó megközelítések részéről tartom kiemelkedőnek, az imént említett fűszereket azért tartom elengedhetetlenül fontosnak, mert kellőképpen idomulnak a zene nyelvezetével történő mesélés összképébe, nem utolsósorban pedig a mű folyamatosan fenntartja a hallgatóság figyelmét, hisz mindig érkezik egy kis meglepetés.
       A szerző több karaktert is önálló motívummal látott el, a leggyakrabban alkalmazott dallamsor azonban Finn (Hawke) plátói szerelméhez, Estellához (Paltrow) kapcsolódik. Ez az "Estella's Theme"-ben mutatkozik meg először, majd olyan trackekben köszön vissza, mint az "A Walk in the Park", a fennköltséget sugárzó "The Day All My Dreams Came True", a "Pyramid of Pain", az "A Toast" vagy éppen az "It Was Just My Memory of It". Doyle a változatosság jegyében nemcsak vonósokkal adatta elő a motívumot, hanem akusztikus gitáron is - utóbbin a filmzenei legenda névrokona, az ausztrál virtuóz, John Williams játszott, aki olyan ismert mozik kíséreténél működött közre, mint A hal neve: Wanda vagy A szarvasvadász. És persze Estella dallamába torkollik a bevezetőben általam megunhatatlannak kikiáltott "Kissing in the Rain" is, melyet a mozi egyik kulcsjelenete, a főszereplők szakadó esőben csókolózása ihletett. Ehhez a momentumhoz Cuarón könnyed hangulatot képzelt el, ám az ilyenkor bevett szokásokkal szemben nem dalban, hanem score-ban gondolkodott. "Azt kérte, hogy olyan jellegű popos zenét készítsek, amely összhangban van a filmben található, hasonló stílusú slágerekkel. Számomra nehéz feladat volt a Miriam Stockleyval való együttműködés, hiszen pontosan úgy kellett alkalmazkodnom a jelenetsorhoz, ahogyan az ő előadásmódjához. A végeredmény azonban remek lett, büszke vagyok rá" - kommentálta Doyle, aki a cél érdekében még a filmzenéknél ritkán alkalmazott csembalót is bevetette. A zene és a képsorok együttélése szempontjából hasonlóan fontos momentuma a filmnek az, amikor Estella modellt áll Finn-nek, ezt azonban már nem a komponistának kellett lekövetnie: az alkotók itt a Pulp pattogós "Like a Friend"-jét alkalmazták.
       Fontos motívumnak tekinthető még Finn zenei jellemzése, ami a "Finn"-ben és a "Paradiso Perduto Revisited"-ben egyaránt visszaköszön, továbbá a szerzőt a De Niro által megformált bűnöző, Lustig is megihlette ("Benefactor", "Lustig Dies"), aki keserédes, drámai színezetű megközelítést kapott. Utóbbihoz hasonló, a komolyzenei világhoz legjobban közelítő stílus figyelhető meg az "Ain't Love Grand"-ben és a "Pyramid of Pain"-ben is, ahol újfent előkerül a csembaló. Csodálatos és magával ragadó elemei ezek a score-nak.

       Patrick Doyle kellően összetett muzsikát szállított a Cuarón-féle Szép reményekhez, melynél a különböző stílusok közötti kohéziót a hibátlan Estella-téma jelenti. A komponista 1998-ban ezen kívül még egy másik emlékezetes muzsikával, A bűvös kard - Camelot nyomában című animációs alkotás ihlette kísérettel hallatott magáról, ezekkel kapcsolatos teljesítménye pedig nemcsak önmagában tiszteletre méltó, hanem amiatt is, mert e projektek megvalósításával párhuzamosan a leukémia ellen is kénytelen volt harcolni. Szerencsére utóbbi esetben is jól vette az akadályt, így számtalan remek muzsikával örvendeztethetett meg bennünket.


  Kulics László
  2017.04.25.
  Tracklista:

    1. Finn (2:55)
    2. Crossing the Gulf (1:48)
    3. Paradiso Perduto (2:09)
    4. Estella's Theme (3:28)
    5. Ain't Love Grand (0:56)
    6. A Walk in the Park (1:21)
    7. I Saw No Shadow of Another Parting (The Aria) (2:39)
    8. Kissing in the Rain (3:06)
    9. Joe Leaves (1:38)
  10. The Day All My Dreams Came True (1:30)
  11. Pyramid of Pain (2:28)
  12. Planes on a Plane (0:47)
  13. A Toast (1:24)
  14. Benefactor (1:34)
  15. Lustig Dies (3:35)
  16. Paradiso Perduto Revisited (0:45)
  17. It Was Just My Memory of It (2:22)
  18. The Price of Sucess (2:04)
  19. Underfloor (2:42)
  20. Bésame Mucho (4:55) *
  21. By the Inch or By the Hour (2:43)
  22. The Big Trip (3:30)

  * zene és dalszöveg: Consuelo Velázquez,
    előadja: Cesária Évora

  TOVÁBBI ÉRTÉKELÉSEINK:

  Bíró Zsolt

  Dobrosi Tamás          nem értékelte

  Emesz Csaba          nem értékelte

  Gregus Péter          nem értékelte

  Pavlics Tamás

  Szabó Csaba          nem értékelte

  Tihanyi Attila
  KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

  Harry Potter and the Goblet of Fire

  Rendező-zeneszerző párosok:
  Kenneth Branagh és Patrick Doyle


  Romantikus filmzenék

  Sense and Sensibility

  További kritikáink
 • Dunkirk
 • Blade Runner
 • Kingsman: The Golden Circle
 • War for the Planet of the Apes
 • Spider-Man Homecoming
 • The Autopsy of Jane Doe
 • Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales
 • Close Encounters of the Third Kind
 • Alien: Covenant
 • King Arthur: The Legend of the Sword
 • Atlantis: The Lost Empire
 • Life
 • Colossal
 • Great Expectations
 • Jesse Stone - The Ultimate Collection
 • The Boss Baby

 • Filmzenékről röviden
 • Jigsaw
 • Hail, Caesar!
 • The Lego Ninjago Movie
 • The Dark Tower
 • Remember
 • Split
 • The Hollywood Shorties
 • Eddie the Eagle
 • Spotlight
 • Green Room

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III
 • Transformers: Rescue Bots
 • Sex Tape

 • Interjúk
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött
 • Wolf Péter: A szerencse kapuja

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi
 • A Hellraiser-filmek zenéi
 • A Válaszcsapás zenéje

 • További írásaink
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam